MENIU

Donald Trump anulează SUMMIT-ul cu Kim Jong-Un. Explicația liderului american

Donald Trump, președintele SUA, a anulat summitul pe care urma să îl aibă cu liderul nord-coreean luna viitoare. Decizia vine după un val de insulte, de ambele părţi. Pe de altă parte,anunţul lui Trump a venit la scurt timp după ce statul comunist ar fi demolat, cel puţin parţial, o bază de teste nucleare. 

Donald Trump îl acuză, într-o scrisoare publicată de Casa Albă, pe Kim Jong -un de "furie teribilă şi ostilitatea deschisă". Potrivit lui, summitul din 12 iunie, din Singapore, nu va avea loc, spre binele părţilor implicate, dar în detrimentul lumii. "Tu vorbeşti despre capacităţile tale nucleare, dar ale noastre sunt atât de mari şi de puternice încât, mă rog la Dumnezeu, să nu fie folosite niciodată", i-a mai scris preşedintele american liderului de la Phenian.

Donald Trump ar fi luat decizia după tensiunile din ultimele zile dintre Statele Unite şi Coreea de Nord. Astfel, Phenianul a acuzat Statele Unite de provocări, pentru exerciţiile comune cu Seulul. Iar vicepreşedintele american Mike Pence a avertizat că statul comunist ar putea urma regimul libian. Analiştii au interpretat declaraţia drept o ameninţare cu schimbarea regimului. În replică, oficiali din ţara izolată l-au numit pe Pence "prost" şi au avertizat cu o înfruntare nucleară. 

Decizia lui Trump vine la scurt timp după ce Coreea de Nord şi-ar fi demolat baza pentru teste nucleare. Statul comunist susţine că a aruncat în aer cel puțin trei tuneluri nucleare, o topitorie de metale și mai mult clădiri. Autorităţile au avertizat, însă, că alte două tuneluri sunt încă utilizabile. Detonările au avut loc în prezenţa a aproximativ 20 de jurnalişti străini, inclusiv americani, invitaţi special de Phenian. Însă niciun inspector sau expert în arme sau nuclear nu a fost chemat. Astfel, analiştii se tem că a fost vorba doar de un spectacol sau de un proces reversibil. 

Mai multe articole despre:
summit Donald Trump Kim Jong un