MENIU

DOLIU uriaș în muzică - A murit cântărețul care a ajuns celebru alături de marea Edith Piaf

DOLIU uriaș în muzică - A murit cântărețul care a ajuns celebru alături de marea Edith Piaf

Este doliu în muzica internațională - a murit un cunoscut artist care a cântat la începutul carierei sale alături de Edith Piaf.

Cântărețul Marcel Amont a murit la vârsta de 93 de ani, în casa sa din Saint-Cloud, de lângă Paris, după o carieră de 75 de ani. Anunțul a fost făcut miercuri, 8 marite, de familia sa, potrivit AFP.

Acesta a cunoscut un mare succes în anii 1950 și 1960 cu titluri ca „Blonde White Blue” sau „Le Mexicain”.

Marcel Amont, al cărui nume real era Marcel Miramon, s-a născut pe 1 aprilie 1929 în sud-vestul Franţei. S-a mutat la Paris în 1950 şi a devenit cunoscut în circuitul cabaretelor. 

Până la venirea în capitala Franței, sportiv și foarte popular printre colegii săi în timpul școlii, elevul Miramon și-a propus inițial să devină profesor de gimnastică sau actor după bacalaureat. A ales însă teatrul. Înscris la Conservatorul de Artă Dramatică din Bordeaux, a jucat roluri mici pe scenă în timp ce susținea concerte în numeroase turnee în țară, scrie Le Monde.

După ce ajunge la Paris în 1951, cariera sa explodează, devenind extrem de cunoscut în sălile de cabaret. Amont a abordat stilul music-hall, devenind extrem de popular în rândul francezilor.

„Viaţa mea este scena", spunea Marcel Amont, cunoscut ca „one man show”, incluzând în concertele sale, pe lângă recitaluri și multe scenete.

La Paris a cântat alături de cunoscuți artiști și șansonetiști ca Jacques Brel, Charles Aznavour sau George Brassens, cu care leagă prietenii adevărate.

În 1956, pentru primul său disc a primit Marele Premiu al Academiei Charles-Cros. În același an a cântat în deschiderea concertului susţinut de Edith Piaf la Olympia, cunoscuta sală de concerte din Paris. Acesta a fost momentul care i-a marcat cariera muzicală.

Au urmat un disc de aur în 1971 (L'amour ca passe le temps), un concert de răsunet  la Olympia, o emisiune de televiziune - Amont-Tour, cu o mare audiență în acea vreme. 

A urcat și pe scenă, devenind actor. A jucat un rol secundar alături de celebra Brigitte Bardot în filmul "La mariée était trop belle" (1956), însă scurtele apariții în peliculele cinematografice nu i-au asigurat o carieră în lumea filmului.

Marcel Amont își conducea casa de discuri din 1967, era căsătorit şi avea patru copii.

Ultima sa apariție publică a fost câând și-a aniversat cei 90 de ani împliniți pe scenă, la Paris, în 2019, când a cântat alături de mai mulți artiști ifrancezi, printre care Serge Lama şi Nicoletta.

Mai multe articole despre:
doliu muzica marcel amont edith piaf