MENIU

Directorul CIA: Putin este "supărat și frustrat" și își va dubla eforturile - ȘANTAJUL președintelui Rusiei

Vladimir Putin / Foto: Profi Media

Directorul CIA, William Burns, este de părere că Putin își va dubla eforturile de a distruge armata ucraineană fără a ține cont de victime. „Cred că Putin este nervos și frustrat. Planurile sale se bazau pe o victorie rapidă”, sustine directorul CIA, care a fost si fost ambasador al SUA în Rusia în perioada 2005 - 2008. 

Directorul CIA, William Burns, a declarat că invazia Rusiei asupra Ucrainei a fost cu mult sub așteptările lui Vladimir Putin și consideră că liderul rus ar putea escalada operațiunile militare pentru a ocupa Ucraina.

"Cred că Putin este supărat și frustrat în acest moment. Este probabil să dubleze atacurile și să încerce să distrugă armata ucraineană fără a ține seama de victimele civile", a mărturisit Burns, în fața Comisiei de Informații a Camerei.

„Planificarea și presupunerile sale militare s-au bazat pe o victorie rapidă și decisivă”, a spus acesta.

Burns a fost unul dintre câțiva șefi de informații care au apărut în fața audierii anuale a comitetului privind amenințările la nivel mondial.

Directorul CIA a spus că Putin și-a bazat războiul pe patru presupuneri false: 

- el credea că Ucraina este slabă,
- credea că Europa este distrasă și nu va oferi un răspuns puternic
- credea că economia Rusiei este pregătită să reziste sancțiunilor
- și că armata Rusiei a fost modernizată și ar lupta eficient.

„S-a dovedit că se înșeală în toate punctele de vedere”, a spus Burns, care a fost ambasadorul SUA în Rusia în perioada 2005-2008.

Directorul CIA spune că acum se așteaptă ca Putin să intensifice operațiunile militare, în timp ce ucrainenii vor continua să reziste cu înverșunare. Rezultatul probabil, spune el, este reprezentat de „următoarele săptămâni” de luptă pentru controlul orașelor Ucrainei, inclusiv capitala Kiev.

„Performanța propriei sale armate a fost în mare parte ineficientă”, a spus Burns despre Putin. „În loc să pună mâna pe Kiev în primele două zile ale campaniei, pe care s-a bazat planul său, după aproape două săptămâni întregi, ei încă nu au reușit să încercuiască complet orașul”.