MENIU

Dezvăluiri făcute de un ziar rus: De când plănuia Moscova anexarea unor părți ale Ucrainei

<p>Dezvăluiri făcute de un ziar rus: De c&acirc;nd plănuia Moscova anexarea unor părți ale Ucrainei</p>

Cotidianul rusesc, Novaia Gazeta, a dezvăluit, miercuri, că Moscova plănuia să anexeze părți ale Ucrainei de peste un an. Potrivit unor documente, transmise de cotidianul Novaia Gazeta, administrația prezidențială rusă a pus la cale un ghid "pas cu pas" de preluare a Crimeii și a altor provincii din estul Ucrainei, relatează The Independent, citat de Ziare.com.

Mai exact, biroul lui Putin ar fi redactat o "foaie de parcurs" despre cum ar putea captura Crimeea și unele provincii estice, cu doar câteva săptămâni înainte de răsturnarea de la putere a președintelui ucrainean, Viktor Ianukovici, și de inceperea crizei ucrainene. Potrivit documentelor care au ajuns la publicația rusă, Kremlinul l-a identificat pe Ianukovici ca fiind "falit politic" și a schițat un plan prin care o "lovitură de stat" ar pune în mișcare evenimentele, ducând, în cele din urmă, la o expansiune a Rusiei.

Documentele au fost traduse din limba rusă în engleză și, ulterior, publicate de Kiev Post, fiind prezentate biroului lui Vladimir Putin între 4 și 12 februarie 2014, deci cu câteva zile înainte de plecarea lui Ianukovici din fruntea Ucrainei.
În cadrul acestor documente, fostului președedinte ucrainean, Viktor Ianukovici, i se face o "evaluare peiorativă", deși ulterior, Rusia îl prezintă drept o victimă a loviturii de stat și singurul lider legitim al Ucrainei. De asemenea, regiunile de graniță ale Ucrainei - Donbas și Dnepr, printre altele - sunt descrise drept "euroregiuni", care sunt "legitime din punctul de vedere al Uniunii Europene".

Pe de altă parte, în documente se mai arată că Rusia ar trebui să instaureze relații directe cu teritoriile ucrainene, unde există un sentiment electoral prorus, sugerându-se că susținerea Moscovei pentru asemenea teritorii "va fi, în mod evident, o povară pentru buget în actuala situație".

Mai multe pe Ziare.com.