MENIU

Dezbatere alegeri SUA.Bernie Sanders i-a luat apărarea lui Hillary Clinton în scandalul e-mailurilor

Miercuri dimineaţă a avut loc prima dezbatere majoră a candidaţilor democraţi pentru alegerile prezidenţiale din 2016 în Statele Unite. Hillary Clinton, Bernie Sanders, Jim Webb, Lincoln Chaffee şi Martin O'Malley au luat parte la o dezbatere-maraton de două ore şi jumătate, organizată de CNN, în cadrul căreia au fost trecuţi prin majoritatea subiectelor de actualitate din societatea americană, de la politica externă la controlul armelor de foc.

Într-o atmosferă clar opusă dezbaterii republicane de luna trecută, cei cinci candidaţi democraţi şi-au exprimat opiniile şi agendele legate de cele mai presante subiecte ale momentului din Statele Unite într-un mod civilizat, evitând atacurile la persoană, remărcile extremiste sau denigrările la adresa unor categorii sociale.
 
În cel mai apreciat moment al serii, Bernie Sanders a fost ovaţionat de publicul prezent în studioul CNN, după ce i-a luat apărarea contracandidatei Hillary Clinton în scandalul folosirii adresei de email personale în timp ce aceasta din urmă ocupa funcţia de Secretar de Stat . Cei doi sunt văzuţi drept principalii favoriţi la candidatura democrată, însă atunci când Clinton a fost întrebată despre poziţia ei privind scandalul, Sanders i-a luat apărarea, susţinând că este doar o diversiune de la problemele reale ale Statelor Unite.
 
„Cred că toată ţara este sătulă să audă de e-mailurile tale” a intervenit Sanders. „Haideţi să le lăsăm baltă şi să discutăm probleme serioase” a continuat el, fapt ce a făcut publicul prezent să îl aplaude în picioare. Clinton este subiectul unei anchete a FBI-ului şi a Congresului Statelor Unite pentru că a folosit o adresă de e-mail privată în timp ce a ocupat poziţia de Secretar de Stat, între 2008 şi 2012, stocând mailurile oficiale pe un server privat, contrar reglementărilor Departamentului de Stat. Dezbaterea i-a avantajat pe Sanders şi Clinton, restul candidaţilor nereuşind să impună o linie clară a programului lor. Senatorul de Virginia, Jeffrey Webb, a scos în evidenţă experienţa sa militară, încercând să convingă audienţa de faptul că aceasta îi conferă şi călităţi de conducător, în timp ce Martin O'Malley a mizat pe experienţa ca primar al oraşului Baltimore.

Sursa: adevarul.ro
Mai multe articole despre:
alegeri SUA Statele Unite