MENIU

Dezastrul Brexit. Toate propunerile, respinse. Anticipatele au căzut. Nicio soluție la orizont

Theresa May

Parlamentarii de la Londra au respins luni patru soluții alternative pentru Brexit, aruncând și mai multă incertitudine asupra unui proces haotic care i-a obosit pe britanici și pe restul europenilor în egală măsură. Cum alegerile anticipate nu par o variantă viabilă pentru conservatori, aflați în scădere în sondaje, guvernul și parlamentarii vor încerca în continuare să găsească o soluție de deblocare a situației, înainte de data de 12 aprilie, pentru a evita un Brexit fără acord. 

Parlamentarii britanici au avut luni seară o nouă rundă de voturi orientative. Scopul: găsirea unei soluții alternative, susținute de o majoritate parlamentară, care să scoată din impas procesul Brexitului, după respingerea fără echivoc a acordului obținut de Theresa May cu UE.

Prima rundă de voturi orientative, desfăşurată săptămâna trecută, se încheiase cu respingerea tuturor celor opt moţiuni supuse la vot.

Și de data aceasta, parlamentarii au respins toate variantele.

Concret, Uniunea vamală a fost respinsă cu 273 voturi împotrivă şi 273 pentru, Piaţa unică 2.0 a fost respinsă cu 282 împotriva şi 261 pentru, un nou vot al poporului a fost respins cu 292 împotriva 280 pentru, iar Revocarea Articolului 50 în cazul unui Brexit fără acord a fost respinsă cu 292 împotriva şi 191 pentru.

În lipsa oricărei soluții, Guvernul Theresei May se va reuni marți pentru a decide ce să facă și să ia în calcul o eventuală supunere la vot, pentru a patra oară, a acordului.

O convocare a alegerilor anticipate nu mai este o variantă luată în calcul de guvern, potrivit comentatorilor.

Motivul: guvernul nu pare să fie susținut de partid, iar partidul în general pierde susținerea electoratului. Un sondaj de opinie dat publicității zilele trecute îi arată pe laburiști la câteva procente în față.

Timpul rămas este în orice caz foarte scurt.

Noua dată efectivă a Brexitului este 12 aprilie, aceasta fiind şi data până la care, conform aceleiaşi decizii, Londra trebuie să comunice Bruxelles-ului calea pe care doreşte să o urmeze în dosarul Brexitului.

Un summit european extraordinar a fost convocat în acest scop pentru 10 aprilie.

Mai multe articole despre:
UE Marea Britanie alegeri Brexit