MENIU

Dezastru fără precedent în Grecia: 74 de oameni uciși de incendii. România trimite două aeronave

Grecia incendii harta

Dezastrul din Grecia capătă proporții apocaliptice. Cel puțin 74 de oameni au murit și 188 au fost răniți în incendiile necontrolate de vegetaţie care au devastat luni împrejurimile Atenei, potrivit bbc.com. Majoritatea victimelor au fost prinse în capcană de flăcări în sectorul localităţii balneare Mati, aflată la 40 km nord-est de Atena. UPDATE: Autorităţile elene au declarat 3 zile de doliu naţional.

Update. Bilanțul incendiilor de vegetație din regiunea Attica, situată în apropiere de Atena, a ajuns la cel puțin 74 de morți, conform ultimei informări venite de la autorităţi.

Mati, dezolarea unei localități care nu mai există. Oamenii povestesc că focul a coborât de pe coline în maxim 10 minute. "Mati nu mai există": liniște dezolantă, carcase de mașini sau de animale calcinate - mica localitate de coastă situată la est de Atena a fost redusă la cenușă, răscolită marți de membrii serviciilor de salvare pentru a extrage noi victime, al căror număr nu încetează să crească, scrie AFP.

50, 60, 74 ...: bilanțul este revizuit mereu în creștere, după descoperirea macabră a 26 de persoane moarte, pe un teren din apropierea mării. Cadavrele calcinate erau "în grupuri de patru sau cinci persoane, poate familii, poate prieteni sau necunoscuți care s-au aruncat într-o ultimă tentativă de a scăpa, de a ajunge la mare, aflată la 30 - 40 de metri de ei", povestește Vassilis Andriopoulos, unul dintre salvatorii de la Crucea Roșie care a descoperit marți dimineață teribilul spectacol. Printre ei, și copii mici.

Update. O aeronavă C-27 J Spartan a Forţelor Aeriene, configurată pentru stingerea incendiilor, precum şi o aeronavă C-130 Hercules, pentru sprijin logistic, dar şi personal, pregătite pentru a interveni în cazul incendiiilor din Grecia, ministrul Apărării Mihai Fifor asigurându-l pe omologul elen Panos Kammenos de disponibilitatea Armatei române de a sprijini autorităţile de la Atena.

Update. Președintele Klaus Iohannis a transmis condoleanțe Greciei. Președintele României a adresat, marți, condoleanțe Președintelui Republicii Elene și familiilor îndoliate, ca urmare a tragicelor incendii de vegetație care au cuprins, începând cu ziua de 23 iulie, regiunea Attica, soldate cu regretabile pierderi de vieți omenești, printre care și copii, răniți și importante pagube materiale.

Primele informații vorbeau despre peste 20 de morți. Ulterior, în cursul zilei de marți, autoritățile au descoperit 26 de cadavre lângă plaja Argyri Akti, Mati.

Bilanțul a crescut în cursul zilei la 60, dar ar putea urca la 100, potrivit unor informații neoficiale. 

Trupurile neînsuflețite erau lângă o tavernă, iar oficialii cred că oamenii au încercat, fără succes, să se refugieze în mare.

Premierul grec Alexis Tsipras şi-a scurtat o vizită în Bosnia-Herţegovina pentru a reveni de urgenţă în Grecia. El a sugerat că unele incendii ar fi fost declanşate de piromani.

Incendiu Grecia 2018. ALERTĂ pentru turişti: Harta zonelor afectate!



Tsipras a dispus mobilizarea unui număr suplimentar de salvatori şi de pompieri de la departamentele şi serviciile de urgenţă din regiunile vecine şi a cerut asistenţă din partea armatei, potrivit postului de radio de stat grec.

Atena a activat şi mecanismul european de protecţie civilă pentru a solicita întăriri partenerilor săi, iar Cipru şi Spania şi-au oferit deja ajutorul.

Incendiile s-au declanşat în contextul unui val de căldură care s-au abătut asupra ţării, cu temperaturi de până la 40 de grade Celsius. 

În unele zone, localnicii au petrecut mai multe ore în mare, la adăpost de flăcările care cuprinseseră litoralul. Oameni și animale au așteptat navele trimise de autorități pentru evacuare.

Click pe poză pentru GALERIA FOTO 

Avertizare de călătorie de la MAE

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Elenă că, în ultimele zile, capitala Atena se confruntă cu incendii de vegetație, declanşate şi în contextul unui val de căldură, care s-a abătut asupra ţării, cu temperaturi de până la 40 de grade Celsius, iar Serviciul de Meteorologie grec a anunțat o înrăutățire a vremii pentru perioada 24-26 iulie 2018. Sunt prognozate ploi și furtuni puternice la nivel local, însoțite de căderi de grindină, vânt puternic și scăderea semnificativă a temperaturii. 

Vor fi afectate următoarele regiuni: Epirul, insulele din nordul Golfului Ionic, vestul Greciei continentale, Tessalia, insulele Sporade și insulele din nordul și estul M. Egee, estul Macedoniei, Tracia, Evia,

Macedonia Centrală (în principal Halkidiki).

Detalii suplimentare despre evoluția vremii se pot obține accesând portalul www.meteoalarm.eu.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106728879 și +302106728875, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCR) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație cu caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al Ambasadei României în Republica Elenă: +306978996222.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://atena.mae.ro și www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță" (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.

Regiunile din Grecia cu cel mai ridicat risc de incendiu

Incendiu Grecia 2018. ALERTĂ pentru turişti: Harta zonelor afectate!

Autorităţile din Grecia au emis un avertisment de incendiu în mai multe regiuni ale ţării. Astfel, conform datelor Protecţiei Civile, există un risc foarte ridicat (nivelul 4 - culoarea portocalie pe hartă) de incendii în Grecia Centrală (Viotia, Fthiotida, Fokida) și Peloponez (Corint, Achaia, Argolida, Arkadia, Lakonia) și insula Evia.

În același timp, Secretariatul General pentru Protecție Civilă recomandă cetăţenilor să fie foarte atenți și să evite orice acţiune care poate provoca incendii prin neglijență, cum ar fi aruncarea țigărilor aprinse, arderea ierburilor uscate sau a reziduurilor din gospodării, utilizarea de dispozitive de sudură şi a grătarelor în aer liber etc.

Protecția Civilă reamintește că arderea vegetaţiei pe câmpuri este interzisă în timpul "sezonului anti-incendiu", în lunile de vară.

Autoritatea a publicat şi o hartă cu regiunile în care riscul de incendii este extrem de crescut:

Regiunile din Grecia afectate de canicula: 

Președintele Prokopis Pavlopoulos a decretat doliu național și a anulat evenimentele care ar fi urmat să aibă loc marți și care marcau restaurarea democrației în Grecia în 1974.

Mai multe articole despre:
Grecia incendii dezastru 20 de morti zeci de raniti