MENIU

DEZASTRU! Eficacitatea vaccinului Astra/Zeneca împotriva variantei sud-africane a Covid-19 este de doar 10%

Vaccinul Oxford / AstraZeneca oferă o protecție de până la 10% împotriva tulpinei din Africa de Sud a Covid-19, conform cercetătorilor. Studiul la scară redusă al vaccinului arată că acesta oferă o protecție foarte mică împotriva infecțiilor ușoare până la moderate.

Oamenii de știință care au efectuat un studiu la scară mică cu privire la eficacitatea vaccinului au declarat că acesta oferă foarte puțină protecție împotriva infecțiilor ușoare până la moderate, deși și-au exprimat speranța că - în teorie - va oferi în continuare protecție semnificativă împotriva infecțiilor mai grave.

Testele de laborator ale vaccinului Pfizer / BioNtech au descoperit că poate oferi în continuare protecție substanțială împotriva variantei. Oamenii de știință de la ramura medicală a Universității din Texas au colectat plasmă cu sânge care conține anticorpi de la 20 de persoane care au avut recent două fotografii cu vaccinul Pfizer / BioNTech.

La teste, anticorpii aveau o eficiență medie de 81% în a neutraliza noua variantă. Rezultatele, publicate în Nature Medicine, sugerează că mutația cheie a variantei, cunoscută ca E484K, nu subminează în mod grav protecția vaccinului.

Africa de Sud a oprit vaccinarea cu AstraZenca/Oxford, în timp ce ministrul Sănătății al Regatului Unit a indicat că ar putea fi nevoie de un vaccin anti-Covid anual, în timp ce cercetătorii încearcă să fie cu un pas înaintea mutațiilor virusului.

Profesorul Shabir Madhi de la Universitatea din Witwatersrand, care a condus studiul, a spus că, deși studiul a fost efectuat la scară mică, acesta a fost conceput să determine dacă vaccinul are o eficacitate de cel puțin 60% împotriva Covid-19, indiferent de gradul de severitate al infecției.

Mai multe articole despre:
tulpina africa africa sud covid africa astra zeneca