MENIU

Descoperire neaşteptată la Stonehenge. Ce au găsit cercetătorii sub marele complex neolitic

Misterul de la Stonehenge

Cercetatorii au combinat mai multe instrumente pentru a scana zona pana la o adancime de trei metri, cu o rezolutie fara precedent. Primele rezultate indica faptul ca renumitul monument nu era o constructie singulara, ci era insotit de 17 sanctuare. Analizele viitoare, mai detaliate, ale acestei colectii vaste de date stiintifice vor arata felul in care peisajul din jurul complexului Stonehenge a evoluat de-a lungul timpului, scrie 9am.ro.

Monumentul URIAS

Printre surprizele descoperite de cercetatori se afla si urmele lasate de aproximativ 60 de pietre uriase sau piloni care au format un monument preistoric circular urias, cu diametrul de 1,5 kilometri, aflat in apropiere de Durrington Walls."In ultimii patru ani am analizat acest monument extraordinar si am incercat sa descoperim ce se afla in jurul sau", a declarat Vincent Gaffney, profesor de arheologie la Universitatea Birmingham, coordonatorul studiului.

Cele mai multe dintre parcelele de teren din jurul complexului Stonehenge nu au fost analizate niciodata in acest fel, explica profesorul Gaffney, care a incercat sa raspunda uneia dintre intrebarile puse cu regularitate in cadrul comunitatii stiintifice: "Era oare Stonehenge un loc izolat, unde doar oamenii speciali aveau dreptul sa vina?".Noua harta tridimensionala a complexului neolitic, care acopera o suprafata de 12 kilometri patrati, infirma aceasta teorie. Oamenii de stiinta britanici au folosit sase tehnici diferite pentru a scana intregul sit, la adancimi diferite.Printre instrumentele pe care le-au utilizat s-au aflat un magnetometru, un radar subteran (GPR) si un scaner 3D cu laser.

Nishad Karim, cercetator la Universitatea Leicester, a folosit instrumente similare pentru a reconstrui mormintele din secolul al XVI-lea ale regilor din dinastia Tudor.

"Folosind GPR si alte tehnici, cercetatorii au putut sa vizualize virtual spatiul subteran si sa exploreze felul in care civilizatia umana arata cu mii de ani in urma", a declarat ea.

Citeşte mai mult pe 9am.ro.

Mai multe articole despre:
Marea Britanie Stonehenge descoperire