MENIU

Declaraţie surprinzătoare a unui comisar al Consiliului European, privind invazia romilor

Nu există nicio dovadă reală a unei creșteri disproporționate a migrației romilor în țările Uniunii Europene, a declarat joi comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei (CoE), Nils Muiznieks, relatează Xinhua.

În ultimul său comentariu privind drepturile omului publicat joi, Muiznieks a afirmat că 'a venit timpul să distrugem miturile și prejudecățile despre imigranții romi în Europa'. Dezbateri politice și în media despre migrația romilor au loc în mai multe țări europene, notează Xinhua. De la extinderea UE către estul continentului, din 2004 și apoi din 2007, și după ridicarea restricțiilor de pe piața muncii pentru cetățenii români și bulgari în 2014, temerile privind o migrație masivă a romilor au declanșat comentarii despre care Muiznieks susține că sunt frecvent 'neinformate și provocatoare'.

'Media din Marea Britanie, Germania, Elveția, Italia și alte țări au avansat adesea cifre nefondate privind numărul real sau potențial de romi nou-veniți', a spus el. Muiznieks a apreciat că nu a existat o 'invazie' a imigranților romi din Bulgaria și România de la ridicarea restricțiilor de piața muncii pentru cetățenii din cele două țări în câteva state UE. 'În Franța, de exemplu, se estimează că numărul de imigranți romi este de 15.000 până la 20.000, un număr stabil de la începutul anilor 2000. Anul trecut, în timpul unei vizite la o tabără de romi din Strasbourg, am fost informat că numărul total de romi de acolo este de circa 400 de persoane de câțiva ani', susține Muiznieks.