MENIU

Unitate de Poliție desființată în America după noul caz Floyd: Un bărbat afro-american a fost ucis în bătaie de 5 agenți

Unitate de Poliție desființată în America după noul caz Floyd: Un bărbat afro-american a fost ucis în bătaie de 5 agenți

Unitatea Scorpion a Departamentului de Poliție din Memphis, implicată în uciderea unui bărbat afro-american, va fi desființată. Anunțul a venit după ce Tyre Nichols, de 29 de ani, a fost ucis în bătaie de polițiști.

Departamentul de Poliţie din Memphis a anunţat că va dezactiva pentru totdeauna unitatea SCORPION a departamentului. Unii dintre cei cinci foşti poliţişti din Memphis, acuzat de uciderea lui Tyre Nichols erau membri ai unităţii, ce se ocupa de infracţionalitatea în creştere din oraş.

Decizia a fost luată după ce Poliţia din Memphis a făcut publice imagini cu poliţiştii care îl bat cu bestialitate pe Tyre Nichols. In incidentul extrem de violent au fost implicați tot bărbați afro-americani, ca și victima. Orașul Memphis are o populație majoritară afro-americană, dintre cei peste 600 de mii de locuitori, aproape 65 la sută sunt de culoare.

Poliţia din Memphis a făcut publice vineri seară imagini explicite de la arestarea brutală a lui Tyre Nichols, un şofer în vârstă de 29 de ani a cărui oprire la un control în trafic, în data de 7 ianuarie, a degenerat într-o bătaie brutală aplicată de cinci agenţi, un eveniment care, în final, s-a soldat cu decesul, în spital, peste câteva zile, al tânărului.

Imaginile difuzate de autoritățile americane cu intervenția polițiștilor pot fi urmărite AICI - VIDEO

În clipurile extrase atât de pe camerele corporale de supraveghere ale poliţiştilor, cât şi de camere de supraveghere stradale, se vede cum într-o intersecţie, agenţii îl înconjoară pe Tyre Nichols, îi cer să se dea jos de la volan şi să ridice mâinile, potrivit CNN.

Agenţii îl trag pe Nichols de pe scaunul şoferului maşinii sale în timp ce acesta strigă: "La naiba, nu am făcut nimic ... Încerc doar să mă duc acasă", şi îl forţează să se întindă la pământ, apoi îi ordonă să se întindă pe burtă şi îi pulverizează în faţă spray iritant. Din imaginile publicate se observă cum tânărul stă întins pe o parte cu un agent deasupra lui, ezitând să se întindă pe burtă. După ce unul dintre agenții de poliție îl ameninţă că va folosi pistolul cu electroşocuri şi, după o luptă de aproximativ un minut, tânărul se ridică şi începe să fugă. El scapă și după ce unul dintre poliţişti trage cu Taserul. După șapte minute este prins de polițiști într-un cartier rezidenţial, punct din care intervenția Poliției devine extrem de violentă.

Doi agenţi îl țin la pământ iar un al treilea îl loveşte cu picioarele, în timp ce un al patrulea îl lovește cu un baston sau o stinghie, înainte ca un al cincilea să-l lovească pe tânăr.

În timp ce este la pământ, Tyre Nichols a strigat de mai multe ori "Mamă!", iar după ce se ridică este lovit din nou de un poliţist, în faţă, cu pumnul, iar un altul îl loveşte cu piciorul , tot în faţă, iar un altul, cu bastonul.

După ce este încătușat, Tyre Nichols este lăsat lângă o maşină de poliţie. Se observă din imagini cum se zbate de durere timp de 20 de minute, apoi nu mai reacționează deloc. Înainte de a se plânge că nu mai are aer. A murit la spital, trei zile mai târziu, după ce a fost dus de urgență după bătaia polițiștilor. A fost internat în stare critică.

Nichols a fost oprit de cei cinci poliţişti pe 7 ianuarie pentru conducere imprudentă, însă reacția agenților a fost foarte agresivă de la bun început, relatează CNN. 

Înainte de difuzarea imaginilor, preşedintele american Joe Biden a discutat vineri la telefon cu RowVaughn Wells şi Rodney Wells, mama şi tatăl vitreg al lui Tire Nichols, transmițându-le „personal condoleanţe" şi "a lăudat curajul şi puterea lor".

Sursă Foto: CNN