MENIU

Traseul dronei americane care s-a prăbușit în Marea Neagră, după o întâlnire cu avioane rusești - HARTA

Drona americană care s-a prăbușit în Marea Neagră, în urma unui incident cu 2 avioane rusești de vânătoare, a decolat de la baza navală Sigonella din Italia. După incident a circulat scenariul potrivit căruia drona s-ar fi ridicat în aer de la baza Câmpia Turzii, unde sunt staționate astfel de aparate de zbor

Potrivit traseului de zbor al dronei, aceasta a zburat din sudul Italiei, peste sudul Greciei, Bulgaria, Marea Neagră. Aparatul de zbor s-a îndreptat spre apele internaționale din sudul Peninsulei Crimeea, unde, după o perioadă de patrulare, a fost interceptat de cele două aeronave rusești, arată The Aviationist și FlightRadar 24.

 

Statele Unite au drone MQ-9 la bazele Sigonella (Italia), Miroslawiec AB (Polonia), Câmpia Turzii (România) și recent Larissa (Grecia).  În mod obișnuit, astfel de drone fac misiuni deasupra Mării Negre, fiind însoțite de avioane de supraveghere de tip RQ-4 Global Hawk.

 

Pentagonul a relatat că avioane rusești au zburat aproximativ 30-40 de minute în apropierea acestui MQ-9", înainte să se "ciocnească" de dronă, dezechilibrând-o și forțând SUA să o doboare în apele internaționale.

 

Ministerul rus al Apărării susține că drona avea și „transponderele dezactivate, încălcând limitele zonei de regim temporar de utilizare a spațiului aerian stabilite în scopul unei operațiuni militare speciale, comunicate tuturor utilizatorilor spațiului aerian internațional și publicate în conformitate cu normele internaționale.”