MENIU

Deținut american eliberat după mai bine de 40 de ani petrecuți la izolare

Un judecător federal american a hotărât eliberarea unui deținut care a petrecut aproape 43 de ani la izolare, acesta fiind prizonierul care se afla de cel mai mult timp închis în astfel de condiții în SUA, transmite AFP. Magistratul le-a interzis procurorilor să-l judece pentru a treia oară pe prizonierul în vârstă de 68 de ani.

Albert Woodfox a fost plasat la izolare pe 18 aprilie 1972, în urma unei revolte a deţinuţilor, soldată cu moartea unui gardian. El a fost judecat de două ori pentru uciderea gardianului, dar ambele condamnări au fost anulate ulterior. Prizonierul neagă toate acuzaţiile ce i se aduc

Judecătorul James Brady a ordonat eliberarea necondiţionată a lui Woodfox, invocând probe ale nevinovăției deținutului şi a interzis un al treilea proces, pe care l-a catalogat drept inechitabil. Magistratul american  a vorbit despre cinci circumstanțe excepționale care permit eliberarea imediată și necondiționată a lui Woodfox, printre care vârsta înaintată şi starea precară de sănătate.

Un purtător de cuvânt al Procuraturii Generale din statul american Louisiana a anunţat, însă, că procurorii vor face apel "pentru a se asigura că ucigaşul rămâne în închisoare unde trebuie să dea socoteală pentru faptele sale."

Woodfox a fost întemniţat sub acuzaţia de atac cu mână armată. În libertate, americanul ce a supravieţuit vreme de 40 de ani în lipsa oricărui contact uman a fost un membru al "Panterelor Negre", un grup militant pentru drepturile afro-americanilor, fondat în 1966, cu scopul de a proteja populaţia de culoare de abuzurile poliţiei şi atacuri rasiste.