MENIU

Cutremur la Hollywood, după 50 de ani: Acuzații de abuz și hărțuire sexuală - Ce au fost puși să facă actorii din celebrul Romeo and Juliet

Cutremur la Hollywood, după 50 de ani: Acuzații de abuz și hărțuire sexuală - Ce au fost puși să facă actorii din celebrul Romeo and Juliet

Vedetele din celebrul film al lui Zeffirelli „Romeo și Julieta” au dat în judecată renumitul studio Paramount pentru abuz sexual asupra minorilor și hărțuire sexuală, la peste jumătate de secol de la turnarea producției. Cei doi actori, trecuți acum de 70 de ani, cer peste 100 de milioane de dolari.

Olivia Hussey (71 ani) și Leonard Whiting (72 ani), starurile filmului „Romeo și Julieta” produs în anul 1968 de cineastul italian Franco Zeffirelli, au dat în judecată celebrul studio Paramount din cauza scenelor nud pe care le-au filmat pe când aveau doar 15, respectiv 16 ani.

Starurile din filmul "Romeo and Juliet" au intentat proces în comitatul Los Angeles împotriva Paramount Pictures, companie de producţie pe care o acuză de abuz sexual pentru că i-a filmat dezbrăcaţi, fără ştirea lor, când erau minori. Acțiunea a fost făcută chiar în ultimele zile din anul 2022.

Romeo and Juliet a fost un succes colosal când a fost lansat în martie 1968, făcând furori și pentru scenele nud din film. Nominalizat de patru ori la Oscar, în 1969, pentru cel mai bun film și cel mai bun regizor, filmul a fost premiat și pentru imagine și scenografie, iar protagoniștii Whiting și Hussey au câștigat Globurile de Aur pentru rolurile lor.

La aproape 55 de ani după ce a apărut adaptarea dramei lui Shakespeare - Romeo and Juliet, nominalizată la Oscar, vedetele filmului dau acum în judecată Paramount Pictures pentru presupus abuz sexual, neglijență și multe altele. Estimând că studioul a câștigat peste 500 de milioane de dolari din adaptarea lui Zeffirelli, Hussey și Whiting solicită daune punitive și exemplare de peste 100 de milioane de dolari. Aceștia urmează să ceară și  „daune compensatorii, economice și non-economice conform dovezilor, împreună cu restituirea beneficiului economic către Paramount”, mai scrie deadline.com.

Whiting şi Hussey susţin că s-au confruntat cu suferinţă fizică, mentală şi emoţională, precum şi cu pierderea veniturilor "pe durata vieţii" şi a oportunităţilor de angajare. 

Leonard Whiting, care l-a interpretat pe Romeo Montague când avea 16 ani, şi Olivia Hussey, care a jucat la 15 ani rolul Julietei Capulet, au dat în judecată gigantul de Hollywood pentru hărţuire sexuală, neglijenţă, prejudicii comise intenţionat, fraudă, uzurpare, provocare intenţionată de suferinţă emoţională, practici comerciale neloiale şi abuz sexual asupra minorilor. Procesul, intentat vineri, 30 decembrie 2022, nu a fost încă înregistrat oficial la Curtea Supremă din Los Angeles.

Este vorba despre o controversată scenă desfăşurată în dormitor în care sunt vizibile fesele goale ale lui Whiting şi sânii dezgoliţi ai lui Hussey. Conform documentelor depuse la tribunal şi consultate de Los Angeles Times, cei doi actori susţin că au fost constrânşi să filmeze scena după ce Zeffirelli i-a asigurat iniţial că "nu va exista nuditate filmată sau expusă şi că vor purta lenjerie intimă de culoarea pielii în timpul scenei de dragoste", relatează agerpres.ro.

„La momentul filmării, domnul Whiting (Romeo) era un copil minor în vârstă de 16 ani, iar doamna Hussey era, de asemenea, un copil minor în vârstă de 15 ani. Dl Zeffirelli le-a spus reclamanților că nu va fi filmată sau expusă nuditate și că reclamanții vor purta lenjerie de corp de culoarea cărnii în timpul dormitorului/scenei de dragoste. Cu toate acestea, în dimineața filmării scenei dormitorului din a doua săptămână a lunii decembrie 1968, în ultimele zile ale turnării filmului, copiii minori  li s-a machiat corpul iar dl Zeffirelli le-a spus că trebuie să acționeze nud, pentru că, altfel, filmul ar fi  un eșec, pentru că s-au investit milioane, iar ei, dacă refuză, nu vor mai lucra niciodată în niciun domeniu, inclusiv la Hollywood. Zeffirelli le-a arătat unde au fost setate camerele de luat vederi astfel încât nicio nuditate să nu fie filmată sau fotografiată pentru a fi folosită în Romeo and Juliet sau oriunde altundeva. Reclamanții au crezut că nu au de ales”, se arată în documentele depuse în instanță pe 30 decembrie 2022.

Cei doi actori susţin că studioul fie a ştiut, fie "ar fi trebuit să ştie" că imaginile cu trupurile lor dezbrăcate "au fost obţinute în secret şi în mod ilegal spre a fi utilizate ulterior de Paramount şi alţii".

Regizorul italian Franco Zeffirelli, care a mai fost reclamat pentru hărțuire sexuală și agresiune sexuală în trecut, a murit în 2019, la 96 de ani, și, prin urmare, nu este inculpat în această acțiune.

În 2018, Hussey a vorbit însă despre nuditatea din film ca fiind necesară. Actrița a declarat pentru Fox News că nuditatea „nu a fost mare lucru”, notează deadline.com.