MENIU

Cum arată Auschwitz la 70 de ani de la eliberarea prizonierilor

<p>Cum arată Auschwitz la 70 de ani de la eliberarea prizonierilor</p>

Marți se împlinesc 70 de ani de la eliberarea prizonierilor, din lagărul de concentrare de la Auschwitz, unde aproximativ 1,1 milioane de oameni au fost uciși. Un clip filmat cu o dronă, publicat cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, prezintă cum arăta lagărul morții după șapte decenii de la acea zi istorică, scrie publicația The Telegraph, citată de Ziare.com. 

La Auschwitz sunt așteptați circa 300 de supraviețuitori, cei mai tineri în vârstă de 70 și ceva de ani, care vor participa la o ceremonie de comemorare.

În urmă cu un deceniu, la aniversarea a 60 de ani de la eliberarea taberei de exterminare, la eveniment au participat aproximativ 1.500 de supraviețuitori.

"Peste alți zece ani, este posibil să mai rămână unul singur", a declarat Zygmunt Shipper, un supraviețuitor de 85 de ani, care a luat parte la ceremonia de la Auschwitz. Potrivit acestuia, nimeni nu ar trebui să uite vreodată ce s-a întâmplat acolo.

Pe 27 ianuarie 1945, lagărul de concentrare de la Auschwitz a fost eliberat de către soldații sovietici. Înființat de naziști, în 1950, Auchwitz a devenit cel mai mare lagăr al morții, unde peste 1,1 milioane de oameni au murit.