MENIU

EXPLOZIV. Cum a decurs atacul din Arabia Saudită. SUA vin cu dovezi pentru implicarea Iranului

Statele Unite au furnizat imagini din satelit și au citat informații ale serviciilor secrete pentru a-și susține acuzațiile privind implicarea directă a Iranului în atacurile asupra instalațiilor petroliere saudite, notează BBC News. Teheranul a negat orice implicare în atacurile revendicate de rebelii Houthi, din Yemen. 

Imaginile furnizate de sateliți și informațiile serviciilor secrete arată că Iranul este în spatele atacurilor din Arabia Saudită, care au redus producția globală de petrol cu 5%, susține Washingtonul.

Teheranul a negat orice implicare, dar oficialii americani, sub acoperirea anonimatului, au explicat că direcția și forța atacurilor pun sub semnul întrebării revendicarea rebelilor Houthi din Yemen.

Oficialii americani care au discutat cu New York Times, ABC și Reuters au arătat că au existat 19 puncte de impact și că atacurile au venit dinspre vest și nord-vest, nu din Yemen, care se află la sud de Arabia Saudită.

Americanii mai spun că atacul a fost derulat cu drone și rachete de croazieră, dar că nu toate și-au lovit țintele.

Preşedintele american, Donald Trump, a condamnat sâmbătă atacul, în cursul unei discuţii telefonice cu prinţul moştenitor saudit, Mohammad bin Salman, secretarul de stat american, Mike Pompeo, acuzând la rândul său Iranul, transmite AFP, citată de Agerpres.

"Statele Unite condamnă cu fermitate atacul de sâmbătă împotriva unor importante infrastructuri energetice. Acţiuni violente contra unor zone civile şi infrastructuri vitale pentru economia mondială nu fac decât să agraveze conflictele şi neîncrederea", a declarat Casa Albă într-un comunicat după apelul telefonic.

"Iranul a lansat un atac fără precedent împotriva aprovizionării energetice mondiale", a afirmat la rândul său Mike Pompeo pe Twitter. "Îndemnăm toate ţările să condamne public şi fără echivoc atacurile Iranului. Statele Unite vor acţiona cu partenerii şi aliaţii noştri pentru a asigura aprovizionarea pieţelor energetice şi pentru ca Iranul să dea socoteală pentru agresiunea sa", a adăugat şeful diplomaţiei de la Washington.

Prețul petrolului Brent a sărit cu 20%, la peste 71 de dolari pentru un baril, o creștere record pentru ultimii trei ani.

Creșterea a fost temperată ulterior de anunțul președintelui Donald Trump, care a autorizat utilizarea rezervelor de petrol ale SUA.

În prezent petrolul Brent este tranzacționat la un preț de 66.28 dolari  pentru un baril, o creștere de aproximativ 10%.

 

Mai multe articole despre:
Iran petrol SUA Yemen Arabia Saudită