MENIU

Criza refugiaților. Aproape 4 milioane de oameni au fugit din calea războiului din Ucraina

Aproape 4 milioane de ucraineni și-au părăsit țara, până acum. Sursa foto: INQUAM / Casian Mitu

Aproape 4 milioane de ucraineni au luat calea pribegiei pentru a scăpa de ororile războiului. Alte 6,5 milioane de persoane au fugit din zonele ocupate de ruși în localitățile încă libere din Ucraina.

Numărul refugiaților care au fost forțați să părăsească Ucraina din cauza invaziei pe scară largă a Rusiei se apropie de 4 milioane.

Datele, contorizate până pe data de 28 martie, sunt furnizate de Organizația Națiunilor Unite (ONU).

„Peste 3,8 milioane de oameni au fost forțați să părăsească țara, transformând acest conflict în criza refugiaților cu cea mai rapidă creștere, de la al Doilea Război Mondial încoace. Alte 6,5 milioane de persoane au fost strămutate în interioriorul țării. În același timp, 13 milioane de oameni sunt blocați în zonele de război și nu pot pleca”, se spune în mesajul ONU.

Refugiații din Ucraina

Pe 26 martie, președintele polonez Andrzej Duda, în timpul unei videoconferințe cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că țara sa a primit deja 2,3 milioane de refugiați ucraineni și le-a oferit tot ce au nevoie. Ucrainenii care au sosit în Polonia din 24 februarie pot aplica pentru a primi asistență financiară „Familia 500+” .

În primele zece zile ale războiului din Ucraina, potrivit Biroului Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați, 1,3 milioane de oameni au părăsit țara.