MENIU

Criza auto. Ford ar putea închide două fabrici din Rusia. România, momentan nu este afectată

Constructorul american Ford trece printr-o perioadă nu tocmai fastă, pierderile financiare, cel puțin pe piața auto din Europa, fiind considerabile. La începutul anului compania anunța închiderea mai multor fabrici neprofitabile, printre primele numărându-se două uzine din Rusia.

Constructorul auto american Ford Motor Co analizează o posibilă închidere a două mari uzine din Rusia, în cadrul unui plan global de restructurare a operaţiunilor din regiunile neprofitabile, au declarat marţi pentru Reuters mai multe surse din industria auto.

La începutul anului, Ford a anunţat că va elimina "mai multe mii" de locuri de muncă, va ieşi de pe pieţele neprofitabile şi va înceta să mai producă vehicule care îi provoacă pierderi, totul în conformitate cu un plan de relansare al cărui obiectiv este atingerea unei marje operaţionale de 6% în Europa.

În Rusia, unde uzinele Ford au o capacitate totală de producţie de 360.000 de vehicule pe an, constructorul american ar putea închide o uzină din regiunea Leningrad, nordul Rusiei, şi o altă uzine din regiunea Tatarstan, centrul Rusiei, au declarat sursele citate de Reuters.

În ultimul trimestru al anului trecut, Ford a înregistrat pierderi în toate regiunile exceptând America de Nord. În aceste condiţii, Ford a decis să îşi restructureze operaţiunile din Europa, să închidă uzine din America Latină şi să concedieze mai multe mii de angajaţi în China.

Ford România, deocamdată bine. 1,5 miliarde de euro, investite în ultimii 10 ani

Ford este prezent şi pe piaţa din România. În anul 2017, Ford România a renunţat la producţia monovolumului B-Max la fabrica din Craiova şi a demarat producţia SUV-ului EcoSport. 

Investiţia totală pe care Ford a implementat-o în operaţiunile sale de producţie din România - inclusiv cele 200 de milioane de euro anunţate în 2018, - ajunge la aproape 1.5 miliarde de euro din 2008 încoace, momentul achiziţiei uzinei de la Craiova. În plus, Uzina de Asamblare a Vehiculelor a trecut recent prin îmbunătăţiri tehnice semnificative, mai mult de 550 de roboţi fiind instalaţi pentru a spori eficienţa şi calitatea în secţiile de Vopsitorie, Montaj General şi Caroserie.

Dacă în 2017 compania recruta pentru Craiova 1.800 de noi angajaţi, este de aşteptat ca planul de recrutări să fie unul şi mai puternic în 2018, având în vedere că de la o producţie anuală de 150.000, cât este estimată în 2018 se va ajunge la 300.000 cu al doilea model.

Acum uzina de la Craiova are peste 4.500 de salariaţi, cel mai ridicat număr din întreaga sa istorie.

Pentru a sprijini producţia noului vehicul, Ford România va angaja aproximativ 1500 de operatori de bază şi calificaţi pentru al treilea schimb. Forţa de muncă actuală de la uzina de clasă mondială care asamblează vehicule şi motoare - mai mult de 4400 de angajaţi - va fi astfel suplimentată, totalul ajungând la aproximativ 5900 de angajaţi.

În ultimii doi ani principala prioritae a Ford România a reprezentat-o pregăti­rea uzinei pentru noul Ecosport produs în prezent. în 2017 uzina a recrutat 1.800 de noi angajaţi şi a ajuns la un total de aproape 4.500 de salariaţi, cel mai mare număr întâlnit vreodată la uzina auto din Craiova.

Ford Craiova, uzina care trimite la export zilnic câte două garnituri de tren cu 250 de maşini fiecare, a depăşit pro­ble­ma lip­sei autostră­zi­lor din Ro­mâ­nia prin tri­miterea pe tren la export a automobilelor fa­bri­cate, dar şi aici are întârzieri între şase şi 24 de ore din cauza pro­ce­durii tre­cerii graniţei cu Ungaria. în medie, 14 trenuri pleacă săptămâ­nal de la Craiova pentru a exporta pe calea ferată 90% din pro­ducţie, în timp ce restul de 10% pleacă pe camion, atât pentru pieţele externe, cât şi pentru România. „în acest moment drumul din vama Curtici şi până la Craiova durează 11 ore, iar dacă trenul ra­tea­ză un slot, poate dura şi 24 de ore. Viteza medie în acest moment este de 15 km/h, iar în urma in­ves­ti­ţiilor în infrastructură va ajunge, aşa cum ni s-a pro­mis, la 75 km/h“, a spus John Oldham, pre­şe­din­tele Ford Româ­nia, companie care anul trecut a ocu­pat poziţia a patra în to­pul ex­por­tato­rilor iar anul acesta se va bate pen­tru poziţia secundă cu Daimler şi uzina Star Assembly de la Sebeş.

În prezent 90% din producţia de la Craiova pleacă la export pe tren, iar 10% reprezintă livrările pe camion plus maşinile vândute local.

Mai multe articole despre:
Rusia Ford fabrici auto