MENIU

Cresc tensiunile dintre SUA și China. Xi Jinping: „Nu vom tolera o supremație a altei țări”

Xi Jinping / Sursa foto: Profi Media

Xi Jinping este la un pas de a obține un al treilea mandat în fruntea Chinei. În timpul discursului de la congresul Partidului Comunist Chinez, acesta a declarat că țara pe care o conduce nu va renunța niciodată la folosirea forței pentru a cuceri Taiwanul. Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, a reacționat și a declarat că, sub conducerea lui Xi Jinping, China a devenit o țară mai agresivă. 

Tensiunile dintre China și Statele Unite ajung la cote alarmante. Pe lângă avertismentul adresat Taiwanului, liderul chinez a spus că țara pe care o conduce se opune categoric oricărei forme de supremație din partea altor țări, declarația sa fiind o aluzie clară la Statele Unite.

„China se opune categoric oricărei forme de hegemonie și politici de putere, mentalității războiului rece, amestecului în treburile interne ale altor țări și practicii <<standardelor duble>>”, a precizat Xi Jinping, președintele Chinei.

Anthony Blinken a reacționat la declarațiile lui Xi Jinping și a declarat că păstrarea relațiilor China-SUA este o prioritate pentru Casa Albă.

„Am văzut o China foarte diferită sub conducerea lui Xi Jinping. Țara a devenit mai represivă în interior, mai agresivă în străinătate și, în multe cazuri, asta reprezintă o problemă pentru propriile noastre interese și pentru valorile noastre. Această relație de cooperare este una dintre cele mai importante, dificile și complicate pe care le avem.

Rămân aspectele de cooperare dintre noi și nu putem să le lăsăm să se deterioreze. Unele din marile probleme pe care trebuie să încercăm să le rezolvăm ar fi mult mai dificil de rezolvat dacă Statele Unite și China nu ar coopera”, a afirmat Anthony Blinken, secretarul de stat al Statelor Unite.

Mai multe articole despre:
sua china