MENIU

Crăciun diferit, în diferite colţuri ale lumii

În Indonezia, ţara cu cei mai mulţi musulmani, credincioşii au ignorat ameninţările teroriste, aglomerând bisericile păzite de armată.

În Afghanistan soldaţii de la o bază militară din Kabul s-au deghizat în Moşi Crăciuni şi în elfi.

În Sri Lanka Crăciunul a fost sărbătorit însă fără prăjituri anul acesta. Preţul ouălor şi al untului a crescut de şase ori în acest an din cauza războiului civil, care a determinat creşterea inflaţiei.

În China, autorităţile au încercat să oprească manifestaţiile creştine de orice fel, considerând că asemenea sărbători importate din alte culturi ar putea să aibă influenţe negative asupra tradiţiilor proprii.

În Australia oamenii au dansat în ploaia de vară ce a venit să stingă un incediu ce izbucnise din cauza secetei. Astfel 800 de pompieri ce au luptat cu flăcările timp de trei săptămâni au putut să îşi petreacă Crăciunul acasă.

La Betleem, în ciuda numărului redus de pelerini străini din cauza conflictului pelestino-israelean, atmosfera de Crăciun a fost înălţătoare pentru cei prezenţi.

Europenii, cu gândul la războiul din Somalia şi la alte conflicte, au sărbătorit Crăciunul purtând în suflet speranţa păcii pentru întreaga lume.

Astfel, Papa Benedict XVI a făcut apel la oprirea războiului din Orientul Mijlociu şi la rezolvarea lungului conflict ditre Israel şi Palestina prin dialog deschis şi dorinţă de cooperare.

Soldaţii amreicani din Kosovo au sărbătorit Crăciunul împărţind jucării copiilor de acolo.

Şi regina Elisabeta a-II-a, în discursul său de Crăciun a îndemnat întreaga lume la toleranţă religioasă dar şi la respect reciproc între cei tineri şi cei bătrâni, într-o lume aflată într-o schimbare continuă.
Mai multe articole despre:
Crăciun pace