MENIU

Cozmin Guşă: Asasinarea lui Karlov zguduie infrastructura de încredere dintre Turcia şi Rusia

Consultantul politic Cozmin Guşă a afirmat, în cadrul emisiunii Prime Time News de la Realitatea TV, legat de asasinarea ambasadorului rus la Ankara, Andrei Karlov, că este mai mult decât periculoasă şi că zguduie infrastructura de încredere dintre Turcia şi Rusia. "Acest eveniment sugerează că anul 2017 va fi un an extrem de dificil", a spus Cozmin Guşă.

Întrebat cât este de periculos pentru stabilitatea din regiune asasinatul de la Ankara, Cozmin Guşă a spus că dacă ar răspunde direct, "este mai multe decât foarte periculos".

"Meseria de diplomat devine din ce în ce mai dificilă în această lume, în război. O lume aflată în război de ceva vreme pe care ne ferim să o caracterizăm aşa întrucât ne este frică de război, însă multe lucruri care s-au întâmplat ne confirmă acest lucru. Acest eveniment sugerează că anul 2017 va fi un an mai mult decât dificil, va fi un an unghiular în istoria relaţiilor internaţionale şi pentru că va fi dominat de acest gen de evenimente, nu doar că prologul alegerilor din SUA, neaşteptate, şi a ceea ce urmează în politica internaţională ne-a anunţat că urmează un an dificil", a explicat consultantul politic.

Cozmin Guşă a mai explicat că Andrei Karlov este un om din generaţia lui Vladimir Putin, apropiat a lui Putin, cu sarcini exprese şi specifice în ultimii ani în Turcia care priveau construirea noului parteneriat strategic dintre Federaţia Rusă şi Turcia.

Ce rol avea ambasadorul Andrei Karlov în Turcia?

"La începutul mandatelor lui Vladimir Putin, Andrei Karlov a îndeplinit o sarcină similară în Coreea de Nord, într-un moment în care Rusia miza pe parteneriatul cu comuniştii din Coreea de Nord. Deci, este un tip foarte foarte experimentat şi această moarte a lui nu îl zguduie doar pe Putin, ci zguduie Ministerul Afacerilor Externe din Rusia care este un fel de stat în stat, adică acolo există politica statului, dar mai există şi politica Ministerului de Externe", a mai spus acesta.

"Ca să avem o măsură a gravităţii evenimentului, o să fac o comparaţie forţată. Sa ne închipui că ambasadorul partenerului strategic din România, doamne fereşte, ar păţi ceva. Vă daţi seama cât de mare ar fi emoţia publică şi cât de mare ar fi magnitudinea consecinţelor în plan diplomatic. Cam aşa stau treburile cu ambasadorul Rusiei în Turcia. Vă daţi seama că toată această infrastructură de încredere reciprocă între Turcia şi Rusia se zguduie puternic, pentru că ruşii nu pot să accepte de ce ambasatorul lor nu este protejat, mai ales că toată strategia de politică externă a Turciei, în ultima perioadă, şi întoarcerea armelor împotriva NATO s-a bazat pe acest parteneriat strategic cu Rusia. Şi atunci, Rusia se poate întreba: Cum? Dacă vă bazaţi atât de mult pe noi nu ne-aţi putut apăra ambasadorul?", a continuat Cozmin Guşă.

Cozmin Guşă a mai făcut o scurtă reamintire a evenimentelor care s-au întâmplat în Turcia în ultimele şase luni:

"În primul rând, domnul Erdogan, în urma unui puci mai mult sau mai puţin stimulat, a început o vânătoare de vrăjitoare prin care nu doar că şi-a anihilat toţi adversarii, pe foarte mulţi i-a şi băgat la puşcărie, şi a reuşit să întoarcă geopolitica Turciei într-un parteneriat strategic cu Rusia şi nu într-un parteneriat cu NATO sau SUA. În al doilea rând, domnul Erdogan ne-a ameninţat în ultimele luni că va dinamita frontul NATO şi că bazele NATO din Turcia nu mai sunt foarte sigure şi că ar putea fi folosite în alte scopuri, lucruri care, de asemenea, au cutremurat lumea. Şi, în fine, reacţiile domnului Erdogan legate de Uniunea Europeană şi santajul cvasi-permanent pe care l-a făcut pe baza refugiţilor. Acesta este tabloul Turciei din acest moment, o Turcie care în planul relaţiilor internaţionale se baza cvasi-exclusiv, în ultimele luni, pe relaţia cu Rusia. Şi atunci, stăm şi vedem această relaţie în ajunul întâlnirii de mâine de la Moscova dintre diplomaţia rusă şi cea turcă, cu arbitraj iranian referitoare la problema siriană. S-a întâmplat pentru că problema siriană este doar un pretext. Ceea ce va avea drept consecinţe acest asasinat depăşeste mult problema siriană. O problemă siriană de care nimeni nu se mai îndoieşte că a fost o negociere între Putin şi Obama, s-a rezolvat şi se rezolvă pe marginea acestei înţelegeri", a detaliat Cozmin Guşă.

"În mod sigur, în urma acestuia atentat relaţia dintre Rusia şi Turcia va fi puternic tulburată. Edogan are o mare problemă pentru că nu mai poate să protejeze cel mai important aliat strategic şi dintr-o dată un om cu aspiraţii de putere regională devine un tip de lider care nu mai poate avea nici încrederea Statelor Unite, pe care oricum a pierdut-o, nici încrederea Rusia pe care se chinuia să o consolideze", a afirmat consultantul politic.

"O primă consecinţă a acestui atentat este, practic, aducerea lui Erdogan într-o poziţie de neîncredere atât în relaţia cu Putin, cât şi în relaţia cu SUA", a continuat acesta.

"Marea Neagră va deveni atât de agitată"

Cozmin Guşă a mai spus că aceste lucruri care se întâmplă sunt o urmare a unor manipulări.

"Să nu uităm că lumea arabă sunt victime ale unor manipulări mondiale, iar crimele pe care le fac deşi cred că sunt într-o cauză umanitară sunt, de fapt, manipulaţi când le execută şi le asumă. Deci, jocul geopolitic pe care îl avem în acest moment este un joc care depăşeşte mult Statul Islamic şi alte organizaţii teroriste, este un joc care vizează exact relaţiile internaţionale la graniţa NATO, graniţă care a fost neglijată. Şi, atunci, se întâmplă alte evenimente care într-un fel îl aşează pe Erdogan într-o poziţie defensivă, aşa cum merită acest dictator de la Ankara, după părerea mea. Pe de altă altă parte ne arată că lumea este mult mai complicată aici unde trăim noi şi Marea Neagră va deveni atât de agitată, aşa cum o descriam noi în urmă cu un an, când toată lumea se baza pe ea şi nimeni din politica externă a României nu dorea să discute normal despre necazurile care ne pasc şi despre rolul pe care putem să îl avem, pentru că putem să avem un rol în continuare. Poate în urma acestui eveniment tragic vor înţelege şi politicienii români cât de mare este responsabilitatea şi cât de importantă este România la asigurarea securităţii la graniţa NATO", a încheiat Cozmin Guşă.