MENIU

Corsica. Mii de oameni au demonstrat pentru autonomie mai largă, înainte de vizita lui Macron

Naţionaliştii corsicani încearcă să pună presiune pe Paris înainte de apropiata vizită a preşedintelui francez Emmanuel Macron şi au organizat o demonstraţie de proporţii sâmbătă în capitala insulei, Ajaccio, informează dpa şi AFP.

Circa 6.000 de persoane, potrivit autorităţilor locale, 25.000, potrivit organizatorilor, au defilat pe străzile din Ajaccio sub sloganul "Democraţie şi respect pentru poporul corsican", în cadrul unei demonstraţii convocate de naţionalişti pentru a cere o mai mare autonomie pentru insula din Marea Mediterană. Manifestanţii au scandat lozinci precum "Trăiască lupta pentru independenţă!" şi "Statul francez criminal!" dpa notează că corsicanii nu caută să se separe de Franţa, precum catalanii din Spania.

Printre cererile lor se numără obţinerea unui statut oficial pentru limba corsicană, apropiată de italiană, şi amnistierea deţinuţilor care au legături cu Frontul de Eliberare Naţională Corsicană (FLNC, radical). "Este o mobilizare fără precedent în aceşti ultimi ani, este enorm", a declarat pentru AFP, după manifestaţie, Gilles Simeoni, partizan al autonomiei. "Este un mesaj foarte puternic trimis de corsicani", a adăugat el.

"Cred că pariul ne-a reuşit", a declarat la rândul său Jean-Guy Talamoni, preşedintele Adunării Corsicăi. Naţionaliştii, impulsionaţi de câştigurile semnificative la alegerile regionale din decembrie, speră să înceapă o nouă serie de negocieri cu preşedintele francez în timpul vizitei de două zile a acestuia care ar urma să aibă loc la începutul săptămânii viitoare.

Lupta pentru autonomie a Corsicăi a fost marcată, decenii la rând, de violenţe, aminteşte dpa. Cel puţin 4.500 de atentate - care au provocat de regulă doar pagube materiale - au avut loc în Corsica în ultimele decenii şi au fost revendicate îndeosebi de FLNC, care a depus armele în 2014.

Mai multe articole despre:
măsuri guvern Franţa protest autonomie decizii