MENIU

COREEA DE NORD a lansat luni două rachete cu rază scurtă de acţiune

<p>Coreea de Nord a lansat două rachete</p>

COREEA DE NORD a efectuat, luni, un tir de două rachete cu rază scurtă de acţiune, la patru zile după o primă serie de tiruri, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării, citat de AFP.

COREEA DE NORD. "Cele două rachete au urmat o traiectorie de peste 500 de kilometri", a adăugat acest purtător de cuvânt pentru AFP. Ele au fost lansate în direcţia Mării Japoniei de pe coasta de est a Coreei de Nord.

Phenianul a lansat deja, joi, patru rachete Scud cu rază scurtă de acţiune, după începutul unor manevre militare comune, care au loc în fiecare an între Coreea de Sud şi Statele Unite.

Raza de acţiune a rachetelor lansate luni sugerează că acestea sunt similare celor Scud, lansate săptmâna trecută. Rachetele Scud au rază scurtă de acţiune cuprinsă între 300 şi 800 de kilometri. Acestea pot atinge orice ţintă din Coreea de Sud.

Nord-coreenii au mai folosit şi în trecut astfel de tiruri pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de aceste manevre militare.

Manevrele americano-sud-coreene au început la 25 februarie în pofida opoziţiei Nordului, care le asimilează cu un antrenament pentru invadarea teritoriului său.

Într-o primă fază, Pentagonul a declarat săptămâna trecută că nord-coreenii sunt autorizaţi să testeze rachete de tip Scud cu rază scurtă de acţiune. Dar vineri a revenit asupra declaraţiilor, afirmând că aceste tiruri încalcă rezoluţiile ONU care le interzic teste cu rachete balistice.

"Rezoluţiile 1.718 şi 1.874 ale Consiliului de Securitate interzic Coreei de Nord să lanseze orice rachetă balistică, inclusiv Scud", a anunţat un purtător de cuvânt armatei americane, colonelul Steven Warren.

Aceste tiruri de rachetă nu ar trebui totuşi să provoace o creştere bruscă a tensiunilor în Peninsula Coreeană, experţii apreciind că aceste gesturi vizează în special să sublinieze exasperarea Phenianului faţă de exerciţiile militare comune.