MENIU

Coreea de Nord a derulat cel mai puternic test nuclear de până acum. "Nu este o zi fericită"

Phenianul a realizat al cincilea și cel mai mare test nuclear de până acum. Declaraţia a fost făcută după ce institutul american de geologie a anunţat că a detectat un seism cu magnitudinea 5,3, în apropierea sitului nord-coreean de teste nucleare de la Punggye-ri. Prima confirmare a venit de la guvernul sud-coreean, iar apoi, vestea a fost anunțată chiar de Phenian. 

UPDATE: Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a declarat vineri dimineaţă că acţiunile provocatoare ale regimului nord-coreean vor avea consecinţe grave. Reacţia preşedintelui american vine după ce Phenianul a anunţat desfăşurarea cu succes a celui de-al cincilea şi cel mai puternic test nuclear de până în prezent, scrie Reuters.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al administraţiei prezidenţiale a precizat că Barack Obama a fost informat la bordul Air Force One cu privire la activitatea seismică din apropierea zonei militare de testare de la Punggye-ri, care a fost provocată de către explozia unei bombe nucleare.

PROMOTIE LA eMAG! CONSULTATI OFERTELE DE ULTIMA ORA AICI!!!

UPDATE: Coreea de Nord a efectuat vineri un al cincilea test nuclear "reușit", a transmis televiziunea oficială nord-coreeană, după anunțarea de către Seul a celui mai puternic test realizat vreodată de către Phenian, relatează AFP.

"Oamenii noștri de știință în domeniul nuclear au efectuat un test de explozie nucleară a unei noi ogive nucleare, la centrul de teste nucleare din nordul țării", a anunțat o prezentatoare. "Partidul nostru a trimis un mesaj de felicitare oamenilor noștri de știință în domeniul nuclear pentru că au efectuat un test de explozie reușit al unei ogive nucleare", a adăugat ea.

Test cu o putere de 20 până la 30 de kilotone

Cutremurul detectat în Coreea de Nord este o "posibilă explozie", care a avut loc vineri în jurul orei 00:30 GMT, "în locul în care Coreea de Nord a declanșat în trecut explozii nucleare", a transmis Institutul American de Geologie. Deflagraţia a avut loc la suprafață, nu la adâncime, au mai transmis ei.

O sursă guvernamentală de la Seul a declarat că "este foarte probabil să fie vorba despre un test nuclear, ţinând cont de localizarea şi de magnitudinea cutremurului". Armata sud-coreeană a anunţat că analizează natura seismului.

Un analist american de la Middlebury Institute of International Studies a declarat pentru Reuters că explozia a fost un test nuclear, al cincilea începând din ianuarie, cu o putere de 20 până la 30 de kilotone - cel mai puternic test nuclear efectuat până în prezent de către regimul nord-coreean.

”Acesta este cel mai puternic test nord-coreean de până în prezent. Nu este o zi fericită. Ceea ce este important este că regimul nord-coreean a adunat experienţă în testele nucleare după cinci asemenea incidente”, a precizat analistul.

Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a spus că un asemenea test nuclear nu poate să fie tolerat, iar ministrul de Externe a lansat un protest la adresa Phenianului. Două avioane militare japoneze au fost trimise pentru a înregistra nivelul radiaţiilor din apropierea ţărmurilor nord-coreene, potrivit News.ro.

Mai multe articole despre:
Coreea de Nord test nuclear Phenian