MENIU

Conflict în Marea Neagră. Rusia a deschis focul și a capturat 3 nave ucrainene. Consiliu de război

<p>Rusia a &icirc;ncercat să blocheze flotila ucraineană</p>
<p>Rusia a &icirc;ncercat să blocheze flotila ucraineană</p>
<p>Rusia a &icirc;ncercat să blocheze flotila ucraineană</p>

Rusia și Ucraina se acuză reciproc de provocare și de încălcarea legislației internaționale, după ce rușii au oprit un convoi naval ucrainean în Marea Neagră, relatează Reuters. Kievul spune că Rusia a deschis focul asupra navelor sale și a rănit doi marinari. 

Forţele navale ucrainene acuză Rusia că a deschis duminică seară focul asupra unor nave din flota lor în Marea Neagră, în largul Crimeei, lovind o navă şi rănind doi membri ai echipajului. Navele au fost capturate, susține Kievul.

Anunţul a fost făcut pe contul de Facebook al Forţelor navale ucrainene după o zi de escaladare a tensiunilor, în care Rusia a oprit cele trei nave ucrainene să intre în Marea Azov prin strâmtoarea Kerci plasând un cargou uriaş sub un pod controlat de ruşi. Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a cerut o întrunire a Cabinetului de Război.

Moscova a confirmat oficial situația, în cursul serii. Navele ucrainene ”Berdiansk”, ”Yanu Kapu” și ”Nikopol” au fost reținute, a anunțat FSB-ul într-un comunicat. Agenția a precizat că trei marinari ucraineni au fost răniți, dar că au fost tratați, iar viața lor nu este în pericol.

Oficiali au reiterat că navele crainene ”au violat frontiera rusă”.

NATO susține suveranitatea Ucrainei

”Situația e cu glonțul pe țeavă. O astfel de situație poate degenera oricând. E grav că aceste evenimente se întâmplă în proximitatea României”, a declarat la Realitatea TV fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu. 

Purtătorul de cuvânt al Nato, Oana Lungescu, declară că alianța "monitorizează îndeaproape" evoluțiile din Marea Azov și strâmtoarea Kerci conform BBC.

"Apelăm la reținere și la detensionare", spune ea.

"Nato susține pe deplin suveranitatea Ucrainei și integritatea să teritorială, inclusiv drepturile sale de navigație în apele sale teritoriale. Facem apel la Rusia să asigure accesul neîngrădit la porturile ucrainene din Marea Azov, în conformitate cu dreptul internațional.

Primul incident

Totul a început când două vase de război ucrainene și un remorcher au plecat din portul Odessa către Mariupol, o călătorie care presupune trecerea din Marea Neagră spre Marea Azov, prin strâmtoarea Kerci.

Marina ucraineană a precizat că, într-o primă fază, navele Pazei de Coastă rusești au încercat să oprească flotila intrând pur și simplu în remorcher. Fără succes însă.

Presa rusă spune că FSB-ul a acuzat Ucraina că nu a anunțat autoritățile ruse înainte de călătorie și că vasele au fost manevrate periculos, cu intenția de a stârni noi tensiuni, lucru negat de Kiev.

Marina ucraineană preciza în cursul zilei că flotila își va continua călătoria.

În urma acestui incident, autoritatea portuară rusă la Marea Azov a decis să închidă strâmtoarea. Kievul trebuie să prezinte explicații în legătură cu violarea frontierei maritime a Federației Rise, consideră senatorul Serghei Tzekov, citat de RIA Novosti. Rusia a mai precizat că mișcarea navelor în Kerci este permisă în conformitate cu programul aprobat de Căpitănia portului rusesc.

Incidentul din Marea Neagră arată tensiunile uriașe dintre Rusia și Ucraina în zona Mării Azov, pe care ambele țări au dreptul de a o folosi.

Relațiile dintre Moscova și Kiev rămân reci, la patru ani de la anexarea Crimeei de către Rusia și în contextul unui conflict separatist de pe teritoriul ucrainean, pe care Moscova este acuzată că îl sprijină.