MENIU

Companiile străine din Rusia au pierdut 59 de miliarde de dolari din cauza războiului

Companiile internaționale care au lucrat sau încă lucrează în Rusia își numără găurile din buget. Decizia companiilor de a înceta afacerile sau vânzarea operațiunilor locale la preț ieftin le fac să supraestimeze valoarea activelor lor sau să ia în considerare pierderile suferite. Drept urmare, pierderile cumulate raportate au ajuns deja la 59 de miliarde de dolari, potrivit The Wall Street Journal, pe baza rapoartelor companiei și a declarațiilor publice.

Unul dintre primii care a părăsit Rusia, aproape imediat după invadarea Ucrainei, a fost anunțat de compania petrolieră British Petroleum. Drept urmare, a anulat 25,5 miliarde de dolari, inclusiv 13,5 miliarde de dolari din valoarea participației sale de aproape 20% din acțiunile Rosneft. Aceasta este o pierdere de hârtie care nu afectează operațiunile companiei, care nici măcar nu a anunțat cum și când va vinde activele rusești. Însă, acțiunile BP de la un minim local pe 4 martie au crescut cu 26,8%. Piețele financiare „recompensează companiile pentru părăsirea Rusiei”, potrivit unui studiu recent al Școlii de Management din Yale, care a estimat că aproximativ 1.000 de companii internaționale au anunțat că își încetează activitatea în țară. Creșterea acțiunilor lor după astfel de declarații „a depășit semnificativ cantitatea de anulări unice ale valorii activelor rusești”, spune studiul.

McDonald's, care este programat să-și deschidă noile restaurante pe 12 iunie, plănuiește să anuleze 1,2-1,4 miliarde de dolari. Acțiunile McDonald's au câștigat cu 9% de la minimele de la începutul lunii martie, capitalizarea companiei a crescut cu 16,3 miliarde de dolari.

Conform rezultatelor raportării pentru primul trimestru, băncile europene au anunțat anularea a aproape 10 miliarde de dolari din cauza situației din Rusia și Ucraina. Societe Generale, care a vândut Rosbank către Interros lui Vladimir Potanin în aprilie, a suferit cea mai mare lovitură - va anula 3 miliarde de euro, care vor fi luate în calcul în trimestrul II. Între timp, UniCredit, care încearcă să scape și de afacerile din Rusia, încearcă să minimizeze pierderile: a refuzat să vândă ieftin divizia rusă aceluiași Potanin și face schimb de active cu instituțiile financiare rusești care au operațiuni în străinătate.

Nu toate pierderile bancare înseamnă și pierderi financiare. În special, au crescut provizioanele pentru creanțe neperformante în primul trimestru, ceea ce se explică prin înrăutățirea previziunilor economice, și nu neapărat prin calitatea creditelor.

Dintre acele companii care nu au lucrat în Rusia, cele care au închiriat aeronave transportatorilor aerieni ar fi putut să fi suferit cel mai mult. După sancțiunile aduse sectorului aviatic rus, Vladimir Putin a ordonat să nu returneze aeronavele proprietar, ci să le reînregistreze în Rusia. Drept urmare, compania irlandeză AerCap, lider pe piața internațională a aviației, a anulat costul a peste 100 de avioane blocate în Rusia în luna mai pentru 2,7 miliarde de dolari.

„Actuala rundă de anulări nu s-a încheiat încă. Pe măsură ce criza continuă, s-ar putea să vedem impact financiare mai mare, inclusiv efecte indirecte ale conflictului”, a declarat Carla Nns, directorul general al companiei de consultanță Kroll, pentru WSJ.