MENIU

Comisia Europeană: 160.000 de refugiați, distribuiți în UE. România primește peste 6.000

Președintele Comisiei Europene a prezentat, astăzi, noua schemă de redistribuire a refugiaților între statele membre ale Uniunii Europene, pe baza unor cote obligatorii. Jean-Claude Juncker a spus că 160.000 de refugiați vor fi distribuiți, o decizie finală urmând să fie luată în cadrul Consiliului European. 40.000 de refugiați ar fi urmat să fie distribuiți în UE conform discuțiilor de la Consiliul European din luna mai. La aceștia se adaugă însă alți 120.000 de oameni care au sosit peste vară pe teritoriul european. România ar urma să găzuiască în jur de 6.300 de refugiați. 

UPDATE: Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, din cei 120.000 de refugiați suplimentari, România va primi 4.646 - 604 din Italia, 1951 din Grecia și 2091 din Italia. Aceștia se vor adăuga celorlalți refugiați pe care România ar trebui să îi primească conform discuțiilor de la Consiliul European din luna mai - adică 1.700. Totalul ar putea urca astfel la peste 6.000 de oameni care vor ajunge în țara noastră. 

Propunerile Comisiei Europene urmează să fie votate în Consiliul European din 14 septembrie.

UPDATE: Jean-Claude Juncker a anunțat că executivul UE a elaborat o listă comună a țărilor care sunt sursă de migrație și care sunt considerate sigure. Rolul listei este acela de a permite statelor membre UE să proceseze mai repede cererile de azil. 

Printre statele ce vor fi considerate sigure, și ai căror cetățeni vor fi cel mai probabil trimiși înapoi din UE, se numără cele din Balcanii de Vest. Această listă "e o simplificare procedurală", a subliniat Juncker. "Această listă nu poate îndepărta existența dreptului de azil însă le va permite autorităților să se concentreze pe acei refugiați care să primească azilul mai rapid, cum ar fi cei din Siria", a mai spus președintele Comisiei Europene.

UPDATE: Președintele CE a cerut îmbunătățirea managementului frontierelor externe ale Uniunii Europene, prin consolidarea atribuțiilor Frontex (agenția europeană specializată în cooperarea operațională la frontierele externe) și prin crearea unei gărzi de coastă europene și a unor sisteme de patrulare la granițele maritime ale UE.

Juncker a mai vorbit despre reanalizarea 'regulamentelor de la Dublin', ce prevăd că o persoană trebuie să formuleze cererea de azil în țara membră UE în care a intrat prima dată.

UPDATE: Președintele Comisiei Europene a anunțat că 160.000 de refugiați vor fi redistribuiți pe teritoriul statelor UE și a făcut un apel la liderii și cetățenii europeni să îi primească pe migranți. 

UPDATE: Jean Claude Juncker a făcut apel la compasiune și a vorbit despre valurile de refugiați de după Al Doilea Război Mondial, dar și despre valurile de migrație din țări precum Scoția sau Irlanda către SUA.

Cum vor fi distribuiți refugiații

Potrivit unor informații scurse în presă anterior, refugiații vor fi distribuiți conform unei formule care se bazează 40% pe produsul intern brut al țărilor, 40% pe numărul de locuitori, 10% pe rata șomajului și 10% pe numărul de refugiați deja aflați în fiecare țară membră înaintea apariției crizei din acest an, potrivit Agerpres.

Berlinul le-a ceruit însă marți partenerilor săi europeni ''să-și deschidă mai larg'' porțile pentru zecile de mii de refugiați care intră în Europa. 

''Avem nevoie în final de un sistem deschis de cote pentru repartizarea obligatorie a persoanelor care au un drept de azil'', a declarat cancelarul german Angela Merkel, care a apreciat că plafonarea în avans a numărului de migranți nu are niciun sens.  În opinia sa, propunerea așteptată din partea Comisiei Europene reprezintă doar un prim pas, în pofida reticențelor anumitor state membre. 

România ar urma să primească peste 6.300 de solicitanți de azil în cazul în care noua schemă va fi adoptată de liderii statelor membre ale UE. 

Mai multe articole despre:
refugiaţi criza refugiatilor comisia eurpeana