MENIU

Comisia de anchetă ONU: Lipsa de acţiune a Consililului de securitate a încurajat Statul ISLAMIC

Lipsa de acțiune a Consiliului de Securitate al ONU i-a încurajat pe jihadiștii din Statul Islamic și a permis răspândirea conflictului din Siria în Irak, au afirmat marți anchetatorii Națiunilor Unite pentru drepturile omului, transmite DPA. Aceștia au atras totodată atenția că, în contextul acțiunilor militare împotriva Statului Islamic (SI), trebuie făcute "eforturi serioase" pentru a proteja viețile civililor notează Agerpres. 

Această lipsă de acțiune le-a permis părților aflate în conflict să opereze în impunitate și a alimentat violențele din Siria", a declarat liderul Comisiei internaționale de anchetă cu privire la Siria, Paulo Sergio Pinheiro.

În lipsa eforturilor de pace, Siria s-a adâncit tot mai mult într-un război care a trecut granița și în Liban, și în Irak și amenință întreaga regiune și mai departe, a explicat diplomatul brazilian.

Acesta a subliniat pe de altă parte că, în contextul acțiunilor militare împotriva Statului Islamic, trebuie făcute 'eforturi serioase' pentru a proteja viețile civililor.

"În condițiile în care acțiunile împotriva pozițiilor SI par tot mai probabile, le reamintim tuturor părților că trebuie să respecte legile războiului și îndeosebi principiile distincției și proporționalității. Toate părțile trebuie să depună eforturi serioase pentru a proteja viețile civililor", a insistat Paulo Pinheiro.

 

 Mai multe pe Agerpres