MENIU

Cine este Dmitri Kamenşcik, miliardarul rus care a intrat în vizorul lui Putin

Dmitri Kamenşcik este unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, iar acuzaţiile împotriva sa sunt catalogate de mulţi drept presiuni pe care le face guvernul rus pentru a reuşi să pună mâna pe averea fabuloasă pe care o deţine şi să treacă aeroportul în posesia statului.

Dmitri Kamenşcik, este al 27-lea cel mai celebru magnat al Rusiei, iar în dimineaţa zilei de 18 februarie a fost anunţat că autorităţile au redeschis cazul aeroportului Domodedovo. Jurnaliştii de la The Moscow Times au discutat cu avocatul şi cu apropiaţii acestuia şi i-au aflat povestea.

Kamenşcik a venit în Moscova de la casa lui de vacanţă pe la mijlocul zilei. Timp de şapte ore a stat împreună cu un anchetator într-o încăpere înghesuită de la etajul al optulea al unei clădiri de birouri. Imediat ce actele au fost completate, agenţii Serviciului Federal de Securitate (FSB) l-au escortat până la celula sa. Kamenşcik era acuzat că este responsabil indirect de moartea a 37 de persoane, în urma unui atac terorist care avusese loc la aeroportul său în 2011.

Kamenşcik a început să organizeze şi să managerieze scurte zboruri de charter pentru Anton Bakov în 1990, ocupându-se pe atunci şi de transportul cu bacul al turiştilor polonezi din Moscova către Asia cu o „eficienţă perfectă”. Până în 1992 cei doi ajunseseră deja să ofere curse cu avionul pentru clasa de mijloc din Rusia către China. Acolo pasagerii debarcau, cumpărau cât de multe electronice şi haine puteau să îndese în serviete şi le duceau înapoi în Rusia, ca să le vândă la suprapreţ. Mai târziu, Kamenşcik şi-a dezvoltat propria companie aeriană, East Line, şi a început să transporte mărfuri. La mijlocul anilor 1990 a început să lucreze cu Domodedovo.

Domodedovo a devenit, sub conducerea sa, primul aeroport modern din Rusia. În 2002, tot Kamenşcik a lansat şi o legătură de mare viteză cu trenul între Domodedovo şi centrul Moscovei. Pe atunci nu avea la dispoziţie niciun tren, aşa că a fost nevoit să cumpere fabrici care să le construiască.

Pe măsură ce aeroportul devenea din ce în ce mai faimos şi cunoştea succesul, proprietarul a început să se confrunte cu procese de tot felul. În total, 6.500 de plângeri în instanţă au fost înaintate împotriva aeroportului începând din 2001. Printre ele s-au numărat şi acuzaţiile potrivit cărora East Line ar fi transportat marfă de contrabandă. Prin 2005 guvernul rus a dus o întreagă bătălie care a durat patru ani pentru a anula privatizarea Domodedovo şi pentru a-l readuce în proprietatea statului. La acea vreme Kamenşcik spunea că aeroportul său are o echipă de peste 100 de avocaţi care să se ocupe în instanţă de rezolvarea cazului.

Vezi mai multe pe gandul.info.

Mai multe articole despre:
Rusia Vladimir Putin Dmitri Kamenşcik