MENIU

Cine este de fapt dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. Concluzia CIA răstoarnă toate analizele

Dictatorul Coreei de Nord Kim Jong-un, prezentat deseori drept un individ impulsiv și catalogat de Donald Trump drept un ”nebun” este de fapt un actor rațional, cu o misiune foarte clară în minte, spun analiștii CIA, citați de Daily Telegraph.

Kim Jong-un nu este nebun, ba dimpotrivă, este un ”actor rațional” care acționează pentru menținerea la putere a regimului, spune un înalt oficial al CIA, citat de publicația britanică.

În ciuda deciziilor sale provocatoare, care au testat răbdarea comunității internaționale, tânărul dictator are o strategie clară, aceea de a-și menține poziția de lider suprem al țării.

”E greu de crezut că Kim Jong-un se va trezi vreodată și va decide să arunce o rachetă nucleară peste Los Angeles. El intenționează să conducă regimul de la Phenian pe termen lung șio să moară liniștit în patul lui”, explică Yong Suk Lee, înalt oficial al misiunii CIA în Coreea de Sud.

Interesant este că analiza oferită de CIA diferă fundamental de cea a președintelui Donald Trump, care l-a făcut pe Kim în toate felurile, de la ”nebun” la ”om-rachetă, aflată într-o misiune sinucigașă”.

Totuși, în vreme ce liderul de la Casa Albă sugerează că omologul său nord-coreean este irațional, comunitatea serviciilor secrete din SUA pare convinsă că situația nu stă așa.

”Ultimul om care dorește conflict în peninsula coreeană este Kim Jong-un”, a spus oficialul CIA.

Un alt lucru pare însă în același timp la fel de clar pentru analiști. Stilul confruntațional al lui Kim - manifestat prin teste nucleare, balistice, și declarații belicoase - este fundamental pentru strategia sa de a se menține la putere.

Efectul acestui stil poate fi greu de prevăzut. ”Coreea de Nord testează răbdarea SUA și a comunității internaționale. Cu fiecare escaladare a crizei, șansele ca SUA și ceilalți să accepte situația actuală scad”, a observat Michael Collins, director adjunct al CIA în Asia de Est-Pacific.

 

 

 

Mai multe articole despre:
Coreea de Nord SUA CIA Donald Trump Kim Jong-un