MENIU

Chiril Gaburici, noul premier de la Chișinău: Republica Moldova are un singur viitor - cel european

<p>Chiril Gaburici, noul premier de la Chișinău: Republica Moldova are un singur viitor - cel european</p>

Noul premier al Republicii Moldova, Chiril Gaburici, a declarat, într-un interviu pentru HotNews.ro, că țara sa "are un singur viitor, cel european", și că respinge ideea potrivit căreia susținerea comuniștilor, pentru coaliția minoritară de guvernare, va mina parcursul european al Moldovei. Legat de negocierile eșuate, cu cel de-al treilea partid pro-european, Partidul Liberal, Chiril Gaburici a susținut că "a fost decizia lor", pe care o respectă. În ceea ce privește relația cu România, Chiril Gaburici a afirmat că Republica Moldova a avut şi are nevoie "de acest suport prietenesc" în drumul său spre Uniunea Europeană. 

"Am o plăcere deosebită să mă întâlnesc cu Domnul Președinte Iohannis la Chișinău și vreau să îl asigur, cu aceasta ocazie, că este aștepat întotdeauna în Republica Moldova. Avem stabilită o întrevedere pentru ziua de marți, 24 februarie. Vreau să discutăm, în primul rând despre continuarea tuturor proiectelor care leagă țările noastre. Deasemenea aș vrea să discutăm despre situația din regiune, în contextul conflictului din Ucraina. Îmi doresc o relație caldă şi sinceră cu România, aşa cum ne-am obişnuit mai ales din 2009 încoace. Am avut şi avem nevoie de acest suport prietenesc în drumul nostru spre Uniunea Europeană. Noi vedem parteneriatul cu România ca pe o evoluţie bazată pe încredere şi respect reciproc, unde nu este este loc de cereri exprese", a susținut Chiril Gaburici.

Întrebat de ce nu a reușit sa aduca Partidul Liberal, în coaliția de guvernare și ce s-a întâmplat la negoieri, Chiril Gaburici a declarat:

"În momentul în care am fost desemnat pentru funcția de prim-ministru, am purtat negocieri cu toate partidele care își doresc pentru Republica Moldova un viitor european. Mi-am arătat toată deschiderea, prima întâlnire am avut-o cu Partidul Liberal. A fost decizia lor, pe care o respect. Sper că vom avea o colaborare eficientă de fiecare dată pentru a putea să schimbăm spre bine Republica Moldova", a afirmat noul premier al Republicii Moldova.

Pe de altă parte, în aceea ce privește acțiunile Rusiei în Ucraina, Chiril Gaburici a afirmat că își dorește "nespus ca viaţa să îşi reia cursul firesc în Ucraina, cât mai curând".

"În faţa evidenţelor nu cred că rămîne prea mult de comentat. Consider aceste acțiuni regretabile şi sunt trist că vecinii şi prietenii noştri ucraineni trec prin aceste momente cumplite. Îmi doresc nespus ca viaţa să îşi reia cursul firesc în Ucraina, cât mai curând", a declarat noul șef al Guvernului de la Chișinău.

În acest context, întrebat dacă se teme că o apropiere a Republicii Moldova de UE va declanșa o acțiune militară a Rusiei, similară cu cea din Ucraina, Chiril Gaburici a răspuns:

"Nu aş pune întrebarea în felul acesta. Fiecare stat are dreptul să-şi fixeze priorităţile de dezvoltare,  iar noi am spus-o cu claritate - ne dorim un viitor european, așa cum istoric și geografic suntem europeni. Locul nostru este în marea familie europeană. Nu aș vedea de ce Federația Rusă s-ar implica în procesele interne ale Republicii Moldova", a declarat Chiril Gaburici.

Mai multe pe HotNews.ro.