MENIU

Centenarul Marelui Armistiţiu. Trump, desființat de critici, după ce a ratat o importantă ceremonie

Un ministru britanic, diplomați americani, nepotul lui Winston Churchill și diverși comentatori s-au alăturat criticilor la adresa lui Donald Trump, care a decis să nu ia parte la o ceremonie de comemorare a 100 de ani de la Primul Război Mondial, din cauza vremii nefavorabile.

Un ministru britanic l-a criticat voalat pe Donald Trump, după ce acesta a anulat o vizită la un cimitir american din Franța, unde mii de militari morți în Primul Război Mondial sunt îngropați.

Motivul anulării: ploaia, care ar fi împiedicat decolarea elicopterului prezidențial. Oficialii au mai precizat că numai aveau timp la dispozițe pentru a organiza, în condiții de siguranță, o călătorie cu mașina spre cimitirul aflat la douăore de Paris. 

”Îmi pare rău să aud asta. Ploaia era obișnuită pe frontul de Vest. Din fericire, asta nu i-a oprit pe eroii noștri să își facă treaba”, a scris pe Twitter Tobias Ellwood, ministrul britanic al Apărării.

Criticile lui Ellwood au fost mult mai reținute decât cele ale nepotului lui Winston Churchill, Nicholas Soames.

”Au murit cu fața spre inamicii lor iar pateticul și inadecvatul Donald Trump nu a putut nici măcar să înfrunte vremea pentru a-i comemora pe cei căzuți”, a scris Soames pe Twitter.

Critici au fost și în SUA, unde fostul diplomat Nichlas Burns s-a declarat uluit de faptul că președintele SUA nu a vizitat cimitirele americane din Franța.

Sâmbătă, preşedintele Macron şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, au vizitat oraşul Compiègne din nordul Franţei, unde în urmă cu 100 de ani s-a semnat armistiţiul între Franţa şi Germania imperială.

O imagine cu cei doi lideri, ținându-se de mâini, un dorit simbol al unității europene, s-a viralizat pe rețelele sociale. 

Donald Trump urma totuși să ajungă, duminică, la alte ceremonii, inclusiv la un alt cimitir american din suburbiile Parisului.