MENIU

Cel mai bogat om din Rusia are o avere de zici că nu-i adevărat. Și e și prieten cu Putin

Vladimir Putin, președintele Rusiei, s-a înconjurat de-o mulțime de afaceriști și miliardari. Dar unul se remarcă cu siguranță. E omul care, în aprilie 2018, a pierdut 2,25 miliarde de dolari într-o singură zi, după ce președintele SUA Donald Trump a anunțat noi sancțiuni pentru Rusia. Chiar și așa, averea lui a crescut cu 4 miliarde de dolari anul trecut, așa că încă o duce bine. 

Vladimir Potanin are o avere de 22 de miliarde de dolari, ceea ce-l face să fie cel mai bogat om din Rusia, potrivit documentelor oficiale.

A doua cea mai bogată persoană din Rusia, potrivit Bloomberg Index, este Vladimir Lisin, cu o avere de 21,5 miliarde de dolari. Ce este neclar este câți bani are chiar președintele Vladimir Putin. Cei de la Washington Post au relatat în 2015 că Putin ar putea avea o avere estimată la 200 de miliarde de dolari.

Totuși, în acte Putin nu are o avere mare și câștigă un salariu anual de vreo 120.000 de euro. Potanin, pe de altă parte, și-a făcut averea în industria nichelului. El este președintele celui mai mare producător de nichel rafianat la nivel mondial, Norilsk Nickel. Potanin deține 34.6% din acțiune companiei.

De asemnea, el controlează firma farmaceutică NPO Petrovax Pharm și are un portofoliu generos de proprietăți imobiliare.

Cum și-a făcut averea Vladimir Potanin

El a deținut cel puțin trei iahturi de lux și a cheltuit 10 milioane de dolari pentru a organiza nunta fiicei sale undeva în Riviera Franceză.

Miliardarul rus a cumpărat iahtul Anastasia în 2008 și apoi l-a vândut pentru 84 de milioane de dolari în 2018. El mai deține un iaht de 88 de metri numit Nirvana ce are și o piscină adâncă de trei metri.

Vladimir Potanin are legături strânse cu Vladimir Putin și cei doi joacă hochei împreună. Americanii de la departamentul de trezorerie au dezvăluit un document cu nume de oameni, pe care l-au numit Lista lui Putin, ce au legături cu președintele Rusiei. Potanin se afla printre cele 210 persoane menționate în acel document.

Vladimir Potanin are trei copii din prima căsătorie. Anastasia, cea mai mare fiică a lui, a fost campioană la aquabike și acum deține o galerie de artă în Moscova.

Sursa

Mai multe articole despre:
null