MENIU

Ce reprezintă coordonatele misterioase de pe pulovărul purtat de Zelenski în timpul vizitei în Estonia. Mesajul secret transmis lui Putin

Ce reprezintă coordonatele misterioase de pe pulovărul purtat de Zelenski în timpul vizitei în Estonia/ Profimedia

Misterul coordonatelor de pe pulovărul pe care președintele Volodimir Zelenski l-a purtat în timpul vizitei sale oficiale din Estonia, parte a turneului liderului de la Kiev în țările baltice, a fost elucidat.

Estonia a fost ultima oprire a turneului pe care Zelenski l-a început, pe 10 octombrie, el apărând la două conferințe de presă comune, una alături de premierul Kaja Kallas, și una împreună cu omologul său eston Alar Karis, într-un pulovăr pe care erau inscripționate coordonatele 48.3794° și 31.1656° sub forma unei cruci, relatează HotNews.ro care citează publicația Lenta.

Coordonatele au provocat curiozitatea internauților, unele voci suspeculând că ar fi vorba de coordonatele epavei „Moskva”. Jurnaliștii de la Bild au identificat însă că acestea marchează centrul geografic exact al Ucrainei, lângă orașul Dobrovelîcikivka din regiunea Kirovohrad, potrivit granițelor pe care țara condusă acum de Zelenski le avea în momentul în care și-a obținut independența față de Uniunea Sovietică, în 1991.

Tabloidul german Bild scrie că aceste coordonate ar reprezenta un „mesaj ascuns” al lui Zelenski pentru președintele Vladimir Putin, prin care semnalează că refuză orice concesii teritoriale. Explicația nu pare departe de adevăr, în condițiile în care liderul de la Kiev a declarat în repetate rânduri că Ucraina va accepta pacea cu Rusia doar după eliberarea tuturor teritoriilor sale, inclusiv a Crimeii.