MENIU

Ce pensie va primi Angela Merkel. Cancelarul se retrage după 16 ani în fruntea guvernului german

Sursa foto: Arhivă

Cancelarul german Angela Merkel a afirmat, miercuri, că va pleca din acest post cu conştiinţa curată, după alegerile legislative din septembrie. În 2018, aceasta anunța va renunța la funcția de cancelar în 2021, în urma unor recesiuni electorale din acel an.

,,Cred că mi-am îndeplinit îndatoririle şi cei care nu au înţeles acest lucru acum nu îl vor înţelege în următorii patru ani", a declarat Merkel, prezentă la un eveniment la teatrul Schauspielhaus din Dusseldorf, potrivit presei internaționale.

Ea a refuzat să fie prezentată ca fiind "ultimul apărător al Occidentului liber".

,,Există și vor mai fi numeroase provocări, care vor continua până în ultima zi a mandatului meu”, a mai precizat oficialul.

În 2018, aceasta anunța va renunța la funcția de cancelar în 2021, în urma unor recesiuni electorale din acel an.

„Nu voi căuta nicio poziție politică după încheierea mandatului meu”, declara aceasta într-o conferință de presă la Berlin.

Ce pensie va lua Angela Merkel după retragere

Cancelarul german va primi aproximativ 15.000 de euro lunar, după ce va părăsi funcția. Merkel are dreptul la o pensie de 65% din salariul de parlamentar, în prezent aproximativ 10 mii de euro.

În același timp, aceasta, în calitate de fost cancelar german, va avea dreptul la propriul birou cu doi asistenți, un secretar și un șofer. Pe lângă acești bani, Merkel va primi o altă pensie pentru munca sa de consultant, potrivit rapoartelor.

În prezent, Angela Merkel câștigă peste 35.000 de euro pe lună.  Predecesorul ei, Gerhard Schröder, care a ocupat această funcție timp de 7 ani, a primit aproximativ 65.000 de euro pe lună.

Angela Merkel, care a condus Germania timp de 16 ani marcaţi de o succesiune de crize, a anunţat că nu va mai candida pentru un al cincilea mandat la alegerile generale din 26 septembrie.

Mai multe articole despre:
angela merkel pensie cancelar german