MENIU

Ce este virusul Oz, agentul patogen care alimentează noi teorii conspiraționiste?

Cum a ajuns un virus răspândit de căpușe să fie prezentat ca o amenințate globală?

Anunțul autorităților japoneze referitor la decesul unei femei, din cauza unui nou virus denumit Oz a dat naștere unor speculații despre o potențială nouă amenințate la nivel global. 

Anunțul privind primul deces provocat în Japonia de virusul Oz a apărut la sfârșitul lunii iunie, când de fapt a fost confirmat diagnosticul în cazul unei morți înregistrate în toamna anului trecut.

Este vorba despre o femeia, în vârstă de 70 de ani, care a ajuns la medic acuzând febră mare, o stare generală proastă și dureri articulare. Medicii au presupus că are pneumonie și au prescris antibiotice, însă starea pacientei a continuat să se înrăutățească, iar o lună mai târziu a murit, potrivit Japan Times.

După anunțul ministerului japonez al Sănătății privind cauza decesului - virusul Oz, pe rețelele de socializare au apărut postări care sugerează că ar fi vorba de un "nou COVID" sau de un nou virus de laborator.

Virusul Oz a fost descoperit abia în 2018, când cercetătorii studiau agenții patogeni la căpușele Amblyomma testudinarium.

Până în prezent nu i s-a acordat o atenție deosebită, pentru că nu pare să aibă un potențial epidemic major, fiind răspândit prin mușcături de căpușe. Așadar, o comparație cu potențialul epidemic al SARS-CoV-2, de exemplu, pare foarte exagerată, potrivit Japan Times

Mai multe articole despre:
virusul oz japonia contagios covid