MENIU

Ce au discutat secretarul de stat al SUA şi ministrul de externe al Rusiei

<p>John Kerry a vorbit p&acirc;nă la urmă cu Lavrov</p>

Secretarul de Stat american, John Kerry, a exprimat "satisfacţie" pentru eliberarea observatorilor OSCE care erau reţinuţi în Ucraina, însă aşteaptă o contribuţie mai mare din partea Rusiei pentru detensionarea situaţiei, relatează AFP.

"În mod evident, suntem satisfăcuţi că inspectorii OSCE au fost eliberaţi. Este un pas înainte, dar sunt necesare şi alte măsuri pentru diminuarea tensiunilor", a declarat Kerry, precizând că a discutat cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Kerry ii cere lui Lavrov ca Rusia sa retraga sprijinul acordat separatistilor.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a îndemnat sâmbătă Statele Unite să intervină pe lângă autorităţile de la Kiev pentru ca acestea să înceteze imediat operaţiunile militare pe care le desfăşoară în sud-estul ţării, relatează AFP.

"O operaţiune punitivă în sud-estul Ucrainei plonjează ţara într-un conflict fratricid", i-a spus la telefon Serghei Lavrov omologului său american, John Kerry, potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe, citat de Mediafax.

"Statele Unite trebuie să facă uz de influenţa sa pentru a obliga regimul de la Kiev, aflat sub controlul lor, care a declarat război propriului său popor, să înceteze imediat operaţiunile militare din regiunile din sud-estul ţării, să-şi retragă (forţele) şi să-i elibereze pe toţi participanţii la manifestaţii", a cerut ministrul rus.

Şeful diplomaţiei ruse a subliniat totodată "importanţa implicării totale a medierii OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa)".

Prezenţa observatorilor OSCE este necesară pentru ca autorităţile ucrainene să poată aplica Acordul de la Geneva, încheiat la mijlocul lunii aprilie între Moscova, Kiev şi occidentali, a insistat el pe lângă secretarul de Stat american.

"Mai există şanse (pentru aplicarea acordului), cu condiţia de a oferi o reprezentare adecvată tuturor regiunilor împlicate în proces şi de a-i interzice pe teroriştii din cadrul Pravîi Sektor, care au comis masacrul sângeros de la Odesa", a anunţat el.

O sursă diplomatică rusă anunţase sâmbătă dimineaţă că Secretarul de Stat american a amânat o discuţie telefonică prevăzută vineri cu omologul său rus, Serghei Lavrov, în cursul căreia şeful diplomaţiei ruse ar fi vrut să abordeze situaţia din Ucraina.

"Washingtonul a amânat imediat discuţia telefonică", cel puţin până sâmbătă, potrivit acestei surse.

Observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa şi militarii ucraineni reţinuţi de insurgenţi proruşi de opt zile în oraşul Slaviansk au fost eliberaţi sâmbătă dimineaţă, a comunicat un diplomat rus.

Însă Kremlinul a anunţat că Rusia "a pierdut influenţa" asupra militanţilor proruşi din Ucraina.

"Rusia nu ştie ce poziţie să aibă faţă de situaţia din Ucraina. Moscova a pierdut influenţa asupra comunităţilor rusofone din Ucraina şi nu mai poate convinge militanţii să predea armele", a insistat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei.

John Kerry: SUA şi Rusia vor ca Damascul să-şi evacueze imediat armele chimice

 

Mai multe articole despre:
Rusia Rusia Ucraina Rusia SUA