MENIU

Ce arme redutabile au SUA și aliații în Mediterana. Cum va arăta atacul din Siria

Distrugătorul american USS Thomas Cook
Rachetele Tomahawk, o armă preferată a SUA
Un avion Rafale, în timpul alimentării în aer

SUA și principalii săi aliați, Marea Britanie și Franța, au la dispoziție distrugătoare, submarine și avioane de pe care pot lansa rachete asupra bazelor regimului de la Damasc. Dar care este cea mai probabilă variantă de asalt?

Donald Trump, Emmanuel Macron și Thetresa May discută acum despre o iminentă operațiune militară pentru pedepsirea regimului sirian după presupusul atac chimic la adresa rebelilor. Cum va arăta atacul? 

Două distrugătoare americane înarmate cu rachete de croazieră Tomahawk sunt poziționate în Mediterana, gata de a lovi țintele siriene. Unul dintre acestea este USS Donald Cook.

SUA au folosit rachetele Tomahawk anul trecut, într-un atac similar asupra țintelor siriene. Rachetele au o rază de acțiune de până la 2.500 de kilometri, zboară aproape de pământ pentru a evita radarul și au un focos explozibil convențional.

 

Navele de război ale Rusiei, manevre misterioase în Mediterana, în pragul atacului SUA 

Cel mai probabil, în zonă sunt și submarine capabile să lanseze rachete, submarine a căror prezență nu a fost semnalată.

”Nu este neobișnuit ca submarinele să se afle în Mediterana și au mai fost folosite pentru lovirea unor ținte din Africa de Nord”, a explicat analistul militar John Kirby pentru CNN.

SUA dispun și de avioane F-22, staționate în Qatar, care pot evita sistemele antiaeriene rusești instalate în Siria.

Totuși, această variantă este mai puțin probabilă, ținând cont de riscurile evidente. ”Ținând cont de amenințările oficialilor ruși, SUA vor ezita să folosească piloți americani pentru aceste atacuri și vor prefera lovituri de la distanță, de pe submarine sau avioane”, potrivit analistului Adam Mount.

Rachetele JASSM, cu sistem de recunoaștere a țintei și ghidare cu senzori cu infraroșu, pot fi lansate de avioane de tip B-1B sau B-52 și sunt și ”noi” și ”inteligente”, așa cum a explicat președintele Donald Trump. 

Rusia îi răspunde rapid lui Trump, în pragul unui conflict fără precedent 

SUA speră că Marea Britanie și Franța se vor alătura atacului din Siria, iar aceste state au la rândul lor arme redutabile în regiune.

Daily Telegraph a precizat că premierul Theresa May a ordonat submarinelor britanice să se apropie de Siria.

Avioanele Rafale ale Franței, staționate în Iordania și UAE, pot lansa rachete Storm Shadow, cu o rază de peste 200 de kilometri, ceea ce înseamnă că aeronavele nu trebuie să intre în spațiul aerian sirian.

Franța poate lansa un atac și de pe fregata Aquitaine, o navă de război echipată cu 16 rachete de croazieră.

 

 

Mai multe articole despre:
SUA Siria rachete Tomahawk USS Donald Cook