MENIU

Ce a păţit un avocat din Rusia cu o zi înainte de mărturia într-un mega proces de CORUPŢIE

Nikolai Gorohov, avocatul familiei lui Serghei Magnitski, un simbol al luptei anticorupţie în Rusia (mort în 2009), a căzut de la etajul 4 şi a fost internat de urgenţă, scrie France 24.

Angajatorul său, omul de afaceri britanic Bill Browder - un inamic declarat al lui Vladimir Puţin - afirmă însă că Nikolai Gorokhov a fost aruncat de la fereastră, marţi. Avocatul nu a putut astfel să depună mărturie miercuri în cadrul unui proces cu miza foarte mare, într-un dosar de corupţie care implică apropiaţi ai puterii de la Kremlin.

Nikolai Gorohov a "căzut" de la balconul sau, situat la etajul patru, în timp ce, împreună cu alţi bărbaţi, încerca să ridice o cadă cu o frânghie, care însă s-a rupt, susţine presa rusă, citată de BBC. A fost dus de urgenţă la spital cu un elicopter şi se află la terapie intensivă.

În 2011, acesta s-a oferit voluntar pentru a reprezenta familia lui Serghei Magnitski. Acesta din urmă a devenit un simbol al luptei anticorupţie în Rusia. A fost acuzat de fraudă şi condamnat la închisoare, unde a murit în 2009, în condiţii suspecte. Moartea sa a provocat un scandal diplomatic între Moscova şi Washington.

Procesul în care Nikolai Gorohov trebuia să se prezinte miercuri implică o societate cipriotă care aparţinea fiului lui Peter Katsyv, un oligarh rus şi apropiat al lui Vladimir Puţin. Această societate este acuzată că a făcut parte dintr-un vast scandal de spălare de bani care a fost dezvăluit de Serghei Magnitski.

The Daily Beast afirmă că avocatul are şi calitatea de martor într-un dosar deschis recent de un procuror american legate de o reţea de spălare de bani care opera în New York, scrie hotnews.ro.