MENIU

Bush, criticat de veteranii diplomaţiei americane

Numărul politicienilor care nu sunt de acord cu planul preşedintelui George W. Bush de a suplimenta trupele staţionate în Irak creşte de la o zi la alta. Doi foşti secretari de Stat, Henry Kissinger şi Madeleine Albright, au recomandat Casei Albe să elaboreze o strategie mai subtilă, dacă vrea să obţină rezultate în Irak.

Consultat de Comisia senatoriale pentru relaţii Externe, Kissinger a afirmat că Statele Unite ar trebui să fie pregătite să negocieze o soluţie pentru rezolvarea crizei irakiene printr-o conferinţă internaţională pe această temă. El a recunoscut însă că Washingtonul nu poate să se aştepte ca Iranul fundamentalist să fie un partener cooperant de discuţie.

La rândul său, Madeleine Albright, a pledat pentru declanşarea unei ofensive diplomatice în regiune. Ea a remarcat, însă, cu ironie, că diplomaţie nu este punctul forte al administraţiei Busha. Albright pledează pentru negocieri cu Iranul şi Siria în vederea stabilizării situaţiei în Irak şi a ridicat semne de întrebare asupra motivelor concentrărilor de forţe militare americane în Golful Persic.

Pe de altă parte, Grupul de Studii pentru Irak a denunţat, în faţa Comisiei Juridice a Senatului, modul în care au fost desemnaţi experţii Departamentului de Stat şi firmele private de securitate pentru această misiune.
Mai multe articole despre:
Irak Bush critici strategie