MENIU

BREXIT. Miturile campaniei: legătura dintre banane și ieșirea Marii Britanii din UE

Campania în favoarea ieşirii Marii Britanii din UE derulată înainte de referendumul de joi a fost dominată de numeroase mituri, relatează AFP şi The Guardian, citate de News.ro.

Bananele au reprezentat una dintre temele de campanie ale taberei pro-Brexit. “Sunteţi de acord cu norma europeană care gestionează modul în care trebuie să vândă comercianţii bananele?”, este un tweet publicat în mai pe @Vote_Leave, contul oficial de Twitter al campaniei pentru ieşirea Marii Britanii din UE. Cu o săptămână mai devreme, fostul primar al Londrei, Boris Johnson, spunea revoltat că este “o nebunie ca Uniunea Europeană să spună (…) ce formă trebuie să aibă bananele”.

În realitate, UE nu interzice vânzarea de banane prea sau prea puţin curbate şi nici vânzarea de mănunchiuri cu “mai mult de două sau trei” fructe, aşa cum a susţinut Boris Johnson.

“Bananele au fost clasificate întotdeauna pentru comerţul mondial în funcţie de calitatea şi mărimea lor. Dar, pentru că aceste norme, stabilite de diferite guverne şi companii, provocau confuzie, Comisia Europeană a fost rugată să stabilească noi reguli”, explică The Guardian.

Astfel, directiva 2 257/94 a Comisiei afirmă că, în mod general, bananele vândute în UE nu trebuie să aibă malformaţii sau o curbură anormală. Pe de altă parte, bananele de categoria a doua pot prezenta “defecte de formă”.

Un alt subiect intens discutat de eurosceptici îl reprezină aparatele electrocasnice, victime, potrivit lor, ale normelor europene care vizează consumul de energie.

“Uniunea Europeană şi-a arogat controlul asupra aparatelor voastre electrocasnice. A interzis aspiratoarele cele mai puternice. Bruxelles-ul intenţionează să facă ilegale şi prăjitoarele de pâine şi fierbătoarele de apă britanice (…). Dacă vom vota pentru rămânerea în UE, birocraţii nealeşi vor continua să decidă ce aparate puteţi utiliza”, scrie pe pagina sa de internet Vite Leave.

La începutul lunii mai, tabloidul Daily Express (conservator) titra pe prima pagină, cu litere mari: “UE vrea de acum să ne interzică fierbătoarele”.

În realitate, chestiunea este mai complexă. Începând din 2017, Bruxelles-ul le va cere producătorilor de aspiratoare ca acestea să nu depăşească 900 de waţi, faţă de 1.600 în prezent.

Însă “nicio decizie nu a fost luată şi nu este programată în ceea ce priveşte noi norme pentru fierbătoare sau prăjitoare de pâine”, indiferent dacă acestea sunt fabricate în Marea Britanie sau în altă parte, a scris Comisia Europeană în rubrica Eurythermes (Mituri europene) de pe site-ul său.

Pentru cotidianul conservator The Daily Telegraph, decizia nu va întârzia, însă. Bruxelles-ul, temător să nu irite Londra înainte de referendum, va aştepta până pe 23 iunie pentru a avansa acest dosar, scriu jurnaliştii britanici.

Într-un articol privind consecinţele pozitive sau negative ale unui eventual Brexit, cotidianul Evening Standard prezintă un alt avantaj al ieşirii din UE: copiii mai mici de opt ani vor avea dreptul să umfle baloane fără supravegherea părinţilor.

Comisia Europeană a atras, însă, atenţia că nu le interzice copiilor să umfle singuri baloane, ci recomandă ca un adult să fie prezent, pentru a evita riscul ca cei mici să se sufoce.

Susţinătorii ieşirii din UE afirmă că Marea Britanie plăteşte 350 de milioane de lire sterline pe săptămână către Bruxelles. Informaţia nu este, însă reală, pentru că nu sunt luate în calcul toate datele, scrie The Birmingham Mail.

Contribuţia totală a Marii Britanii la bugetul UE este de 18,8 miliarde de lire sterline, adică aproximativ 350 de milioane de lire sterline pe săptămână, dar ţării i se rambursează imediat 4,4 miliarde de lire sterline.

În plus, UE trimite înapoi bani Guvernului britanic pentru o serie de cheltuieli precum subvenţii pentru agricultori sau finanţarea cercetării în domeniul universitar.

În aceste condiţii, suma netă anuală plătită de Londra către UE este de 5,7 miliarde de lire sterline, adică 109 milioane de lire sterline pe săptămână.

Şi tabăra pro-UE a invocat cel puţin un mit în campania sa. Susţinătorii rămânerii în blocul comunitar afirmă că britanicele nu vor mai avea dreptul la concediu de maternitate, dacă ţara iese din UE.

Normele europene garantează o serie de drepturi pentru muncitori, inclusiv faptul că toate femeile au dreptul la un concediu de maternitate de cel puţin 14 săptămâni înainte şi/sau după naşterea copilului.

Dar legile britanice le garantează în prezent femeilor 26 de săptămâni de concediu de maternitate. Acesta poate fi prelungit la 52 de săptămâni, dacă sunt dispuse ca angajatorul să le ofere “un loc de muncă similar” la întoarcere, nu exact postul pe care îl aveau.

Mai multe articole despre:
UE Marea Britanie banane Brexit