MENIU

Haos la Londra. Theresa May pierde controlul asupra Brexit-ului. Rebeliune în guvern

Theresa May

Guvernul de la Londra pare să fi pierdut controlul asupra Brexit-ului, Parlamentul fiind cel care va încerca acum să găsească o soluție pentru calendarul ieșirii Marii Britanii din UE, notează BBC. În vreme ce se confruntă cu dezertori în partid și în propriul guvern, Theresa May mai are însă un as în mânecă: declanșarea alegerilor anticipate.

Majoritatea parlamentarilor de la Londra au votat luni seară pentru a prelua controlul asupra calendarului Brexit-ului, o mișcare ce ar putea genera o mulțime de scenarii, de la cel al unui Brexit cu o relație mai apropiată de UE până la cel al declanșării unui nou referendum sau, poate, al alegerilor anticipate.

Decizia luată în Camera Comunelor este o înfrângere usturătoare pentru Theresa May, care a admis, luni, că acordul cu UE propus de ea nu are nici acum susținerea majorității parlamentare.

Asta cu atât mai mult cu cât împotriva guvernului au votat zeci de deputați conservatori și chiar trei secretari de stat, care au și demisionat ulterior din guvern.

Care va fi direcția dorită de Camera Comunelor, unde pozițiile pe tema Brexit-ului sunt diverse și contrare, rămâne de văzut. Liderii parlamentari negociază în prezent, iar miercuri vor avea loc mai multe voturi indicative pe această temă.

Potrivit comentatorilor britanici, o variantă de compromis ar putea fi cea a unui Brexit mai blând, care să mențină Marea Britanie și UE într-o relație apropiată, poate în uniunea vamală, poate în piața unică.

Unii parlamentari mai speră încă într-un al doilea referendum, în vreme ce May însăși speră că, în condițiile actuale, susțșinătorii Brexit-ului se vor răzgândi și îi vor vota acordul pe care i l-au respins deja de două ori.

În cele din urmă, în cazul în care parlamentarii vor vota o variantă neconvenabilă guvernului, Theresa May nu are și obligația de a o implementa.

Într-un astfel de scenariu, o soluție posibilă ar fi cea a alegerilor anticipate și, evident, o a doua amânare a Brexit-ului.

 

Mai multe articole despre:
UE Londra Marea Britanie theresa may Brexit