MENIU

BREXIT: Mai puţine restricţii pentru britanicii care circulă în UE

Parlamentul European a acordat britanicilor dreptului de a călători fără vize pentru scurtă şedere în Uniunea Europeană după Brexit, inclusiv în cazul absenţei unui acord.

Raportul elaborat de eurodeputatul socialist bulgar Serghei Stanişev a fost adoptat cu 502 voturi pentru, 81 de voturi împotrivă şi 29 de abţineri, potrivit AFP, citata de Agerpres.

Exceptare se va aplica cu condiţia reciprocităţii din partea autorităţilor britanice în cazul cetăţenilor UE şi va fi aplicabilă în toate statele Uniunii Europene, mai puţin Irlanda, ce are propriul acord bilateral cu Regatul Unit, şi în ţările asociate spaţiului Schengen (Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia).

Noul act normativ european se va aplica din ziua următoare Brexit-ului. De la data respectivă, cetăţenii britanici nu vor avea nevoie de viză de şedere în UE pentru cel mult 90 de zile în interiorul oricărei perioade de 180 de zile.

Regatul Unit va fi inclus astfel pe lista celor peste 60 de ţări şi teritorii terţe ai căror cetăţeni n-au nevoie de vize de intrare în UE, cu excepţia situaţiei în care urmează să muncească într-o ţară a Uniunii.

 

Mai multe articole despre:
Brexit