MENIU

Blocurile căzute la cutremurul din Turcia, făcute din nisip de mare, în loc de beton armat

Nisipul de mare a fost utilizat în mortarul clădirilor care au fost morminte pentru mulți oameni în cutremurul din Turcia. Toate orașele din zona Gaziantep au căzut, cu o singură excepție!

Cutremurul din Marmara, din 17 august 1999, cu magnitudinea de 7,4 pe Richter, al cărui epicentru a fost Kocaeli, a provocat mari distrugeri. A fost dezvăluit atunci că nisipul de mare a fost folosit în mortarul majorității clădirilor distruse, scrie puterea.ro. Determinări similare au fost făcute în structuri din 10 provincii unde două cutremure din Kahramanmaraş au produs săptămâna trecută de asemenea mari distrugeri. Arif Naz, care a mers la Hatay, în zona cutremurului, ca voluntar de caritate din Kocaeli, a spus: „Sunt în industria construcțiilor de 21 de ani. Din păcate, întâlnim nisip de mare în clădirile dărâmate și suntem foarte triști”, a spus acesta citat de CNN Turk.

Un cetățean a postat pe rețelele de socializare imagini despre care a spus că aparțin apartamentelor Süleyman Mutlu și apartamentelor Firuz Mutlu din Antakya, distruse. Acesta a spus: „Coloanele suportului nu sunt solide. Clădirea este jumătate din spumă jumătate din beton. Nu-i lăsa pe bărbații care au făcut asta să scape”, a protestat el. 

Ministrul Justiției, Bekir Bozdağ, a anunțat că au fost luate măsuri împotriva a 134 de suspecți presupuși responsabili pentru clădirile distruse, iar trei dintre ei au fost arestați.

Constructorii cu experiență printre voluntarii salvatori care au mers la Hatay din Kocaeli au dat peste nisip de mare în clădirile la care lucrau în regiune. Voluntarii au spus că blocurile de beton, care în mod normal trebuie să fie turnate în 2-3 ore, au fost turnate în 10 minute.

Au fost demarate cercetări împotriva celor cărora s-au constatat defecte la clădirile distruse în 10 provincii după cutremurele centrate pe Kahramanmaraş. Inginerul civil AG (62) din localitatea Pamukoğlu, care a fost demolat în Gaziantep și a îngropat 14 persoane, a fost prins și reținut în Afyonkarahisar.

Antreprenorul İbrahim Mustafa Uncuoğlu, care s-a dovedit neglijent la examinarea efectuată în excavarea apartamentului Bahar, în care 9 persoane și-au pierdut viața în Gaziantep, a fost reținut la Istanbul.

Mai multe articole despre:
cutremur cutremur turcia