MENIU

Blinken: România trebuie să aibă încredere în angajamentul SUA de a veni în apărarea unui aliat NATO

România și alți parteneri din Est trebuie să aibă încredere în angajamentul absolut al SUA și al altor parteneri NATO de a veni în apărarea unui aliat, în cazul unei agresiuni, a declarat, duminică, adjunctul secretarului de stat american, Antony Blinken, la o întâlnire cu presa.

"Avem discuții foarte detaliate legate de provocările de securitate. (...) Summitul NATO va fi un moment important, la care vom demonstra modul în care am făcut față acestor provocări. Sunt provocări din Est, din Sud, dar și provocări interne — în Europa, spre exemplu, criza refugiaților", a spus oficialul american, scrie Agerpres.

El a adăugat că NATO trebuie să demonstreze, la summitul din iulie, de la Varșovia, că "are resursele, capacitatea de a face față provocărilor sec. XXI".

"Președintele (n.r. — Barack Obama) a demarat Inițiativa pentru Reasigurarea Europeană, (...) iar suma investită este de 3,4 miliarde de dolari. Asta va permite SUA să aibă o a treia brigadă în Europa, cu peste 4.000 de soldați, care vor fi prezenți prin rotație. Ceea ce înseamnă că (soldații americani — n.r.) vor fi prezenți în Europa full-time, inclusiv în România, 12 luni pe an. Acum stau doar șase luni pe an, cu echipament modern, training. Este o obligație și o investiție pe care Statele Unite ale Americii o fac", a arătat oficialul american.

Blinken a adăugat că țările din Estul Europei trebuie să aibă încredere în abilitatea SUA de a interveni pentru a apăra un stat membru NATO.

"România și alți parteneri din Est trebuie să aibă încredere în angajamentul absolut al SUA și al aliaților parteneri față de obligațiile noastre de aliați NATO, în special obligația conform articolului 5, de a veni unul în apărarea altuia în cazul unor agresiuni", a explicat el.

Potrivit acestuia, angajamentul SUA față de articolul 5 din Tratatul NATO este "de neclintit".

"Cred că ați văzut în cazul Ucrainei, care nu este membru NATO, angajamentul nostru și al unor țări europene pentru a restaura suveranitatea teritorială (...) care era pusă în pericol de Rusia. (...) În cazul unei țări NATO, avem, potrivit articolului 5 al Tratatului NATO, această obligație, nu am niciun dubiu că vom respecta angajamentul, iar alți aliați vor face același lucru", a declarat el.

Oficialul american a adăugat că "acțiunile Rusiei în Europa, întâi în Georgia și, recent, în Ucraina, nu doar că au atacat suveranitatea și integritatea celor două țări, ci, mai mult, au subminat principiile ce stau la baza ordinii internaționale", pentru care membrii NATO au "muncit atât de mult, în cei 70 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial".

"Sperăm că Rusia își va schimba abordarea, dar, până acest lucru se va întâmpla, noi vom apăra principiile care sunt miza, iar în cazul Ucrainei este imperativ ca Rusia să respecte angajamentele sale, și anume Acordul de la Minsk. Până va face acest lucru, sancțiunile impuse de SUA și țări europene rămân aceleași", a adăugat oficialul.

Adjunctul secretarului de stat american se află într-un turneu european, în contextul pregătirilor pentru Summitul NATO de la Varșovia, din luna iulie.

Oficialul american s-a întâlnit în România cu premierul Dacian Cioloș și cu membri ai Guvernului, dar și cu președintele Klaus Iohannis.

Mai multe articole despre:
România NATO blinken