MENIU

Biroul Al-Jazeera la Ierusalim, închis de autoritățile israeliene

Canalul de ştiri cu sediul la Doha, Al-Jazeera, a ameninţat cu acţiuni în justiţie împotriva Israelului după decizia guvernului israelian de a închide biroul reţelei TV la Ierusalim, informează luni agenţia DPA, citată de Agerpres.

"Al-Jazeera denunţă această decizie luată de un stat ce pretinde că este singurul stat democratic din Orientul Mijlociu", a declarat postul de ştiri într-un comunicat difuzat luni.

Duminică, ministrul israelian al comunicaţiilor, Ayoub Kara, a anunţat că a cerut biroului de presă al guvernului să anuleze legitimaţiile de presă ale reporterilor Al-Jazeera. Kara a adăugat că este în discuţii cu furnizorii de televiziune prin cablu şi satelit să înceteze difuzarea emisiunilor Al-Jazeera în Israel.

Televiziunea Al-Jazeera, care a fost acuzată în repetate rânduri de părtinire de către autorităţile israeliene, a declarat că "ministrul israelian nu a putut să-şi susţină comentariile făcând referire măcar la un buletin de ştiri sau o situaţie ce a dovedit că Al-Jazeera nu a fost nici profesionistă şi nici obiectivă în timpul relatărilor evenimentelor de la Ierusalim".

Reţeaua qatariotă a mai spus că decizia intervine în contextul unei campanii iniţiate de prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, care a acuzat Al-Jazeera într-un comunicat de instigare la violenţe în reflectarea crizei legate de moscheea al-Aqsa.

Al-Jazeera, un canal principal pentru ştiri din Israel către lumea arabă şi musulmană, a acoperit intens evenimentele legate de tensiunile din Ierusalim după măsurile de securitate israeliene la complexul moscheii al-Aqsa, cunoscut de evrei ca fiind Muntele Templului.

Reţeaua de ştiri a fost interzisă în mai multe ţări - inclusiv Egipt, Irak, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Siria - şi a fost acuzată că face propagandă pentru grupurile islamiste, acuzaţie respinsă de Al-Jazeera.

Mai multe articole despre:
Ierusalim Al-Jazeera