MENIU

Bilanțul epurărilor din Turcia: mii de polițiști, militari și judecători demiși. 6.000 de arestări

Aproape 8.000 de membri ai forţelor de poliţie din Turcia, inclusiv din Istanbul şi Ankara au fost demişi, din cauza presupuselor legături cu tentativa de lovitură de stat, a declarat luni un înalt oficial de securitate pentru Reuters, notează Mediafax. În total, cel puțin 6.000 de persoane au fost arestate, mulți militari și judecători, demiși. 

Autorităţile turce au arestat sau demis mii de persoane suspectate că ar avea legătură cu organizarea şi punerea în aplicare a loviturii de stat din Turcia.

Cel puţin 99 de persoane care ar fi fost implicate în organizarea loviturii de stat din Turcia au fost arestate la Ankara, a anunţat luni portalul de ştiri Haberler. Printre cei arestaţi se numără şi general de brigadă Haqan Evrim, informează TASS.

În același timp, autorităţile au reţinut în total 103 generali şi amirali, relatează presa locală citată de AFP, potrivit News.ro.

Cel puţin 6.000 de oameni au fost reţinuţi în legătură cu tentativa eşuată de lovitură de stat din Turcia, a anunţat Ministerul turc de Justiţie. Printre ei se numără comandantul Armatei a II-a, care se ocupă de protecţia graniţelor ţării cu Irakul, Iranul şi Siria, consilierul şef al lui Erdogan pe probleme militare, dar şi comandantul bazei aeriene Incirlik, folosită de trupele SUA.

Acţiunile de represiune au vizat şi sistemul judiciar. Aproape 3.000 de procurori şi judecători, inclusiv cinci de la Curtea Supremă, au fost demişi, fiind suspectaţi de legături cu clericul Fethullah Gulen. Dintre ei, zece membri ai Consiliului Suprem al Magistraţilor şi doi membri ai Curţii Constituţionale au fost reţinuţi deja.

Peste 290 de persoane, inclusiv aproximativ 100 de pucişti, au fost ucise, iar alte peste 1.400 au fost rănite în timpul tentativei de lovitură de stat militară din noaptea de vineri spre sâmbătă din Turcia.

Ministerul afirmă, de asemenea, că nu există nicio îndoială că acest puci a fost comis de "organizaţia teroristă" a predicatorului musulman moderat Fethullah Gulen.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan îl acuză pe fostul său aliat Fethullah Gulen, exilat în Statele Unite, că se află în spatele puciului eşuat şi a trecut la epurarea sistemului judiciar şi armatei după tentativa de lovitură de stat.

Predicatorul Gulen respinge aceste acuzaţii şi sugerează că susţinători ai preşedintelui sau membri ai opoziţiei s-ar putea afla în spatele puciului.

Mai multe articole despre:
Turcia lovitură de stat Recep Tayyip Erdogan