MENIU

Biden, nou mesaj de avertizare pentru Putin. Anunțul președintelui SUA

Sursa foto: Arhivă

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat, joi, că în discuțiile cu omologul său, Vladimir Putin, i-a transmis că orice mișcare a Rusiei în Ucraina va fi considerată o invazie.

„Am fost absolut clar cu preşedintele Putin, nu are nicio înţelegere greşită. Dacă orice unitate rusă trece peste graniţa cu Ucraina, este o invazie”, a declarat Biden reporterilor de la Casa Albă.

Liderul american a subliniat că o astfel de invazie va fi întâmpinată printr-un ”răspuns sever şi coordonat, răspuns economic, aşa cum s-a discutat în detaliu cu aliaţii noştri, aşa cum a fost stabilit foarte clar cu preşedintele Putin”.

El a adăugat: ”Dar nu există nicio îndoială, să nu existe nicio îndoială, că, dacă Putin va face această alegere, Rusia va plăti un preţ mare”.

Biden a mai spus că Washingtonul este în căutarea altor scenarii.

„Rusia are o istorie lungă de a folosi alte măsuri decât acţiunile militare deschise pentru a provoca agresiune. Tactici paramilitare, aşa-numitele atacuri în zona gri şi acţiuni ale soldaţilor ruşi care nu poartă uniforme ruseşti”, a adăugat liderul american.

Președintele SUA a mai afirmat că alte potenţiale acţiuni ascunse ale Moscovei includ atacuri cibernetice, precum şi ceea ce el a numit desfăşurarea ”omuleţilor verzi în uniformă”.

„Trebuie să fim pregătiţi să răspundem şi la acestea într-un mod decisiv şi unit cu gama de instrumente de care dispunem”, a precizat liderul de la Casa Albă.

Declarația a fost făcută după ce Biden a sugerat, într-un interviu anterior, că aliaţii sunt împărţiţi în privinţa modului de reacţie la orice ”incursiune minoră” în Ucraina.

Rusia a adunat zeci de mii de soldaţi la graniţele sale cu Ucraina, iar statele occidentale se tem că Moscova plănuieşte un nou asalt asupra unei ţări pe care a invadat-o în 2014. Rusia neagă acuzațiile.

Mai multe articole despre:
biden putin