MENIU

Benjamin Netanyahu despre Donald Trump: Sper să formăm o alianţă "mai solidă ca niciodată"

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat vineri că se așteaptă ca alianța cu Statele Unite să fie 'mai solidă ca niciodată' odată cu învestirea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA, relatează AFP, citat de Agepres. 

''Felicitări prietenului meu, președintele Trump. Mă bucură ideea de a lucra îndeaproape cu dumneavoastră pentru a face alianța Israel-SUA mai solidă ca niciodată'', a scris șeful executivului israelian pe contul său de Twitter, cu puțin înainte de depunerea jurământului de către noul președinte american, la Washington.

Potrivit cotidianului israelian Haaretz, serviciile de securitate israeliene i-au prezentat lui Netanyahu o serie de scenarii despre violențele palestiniene care ar putea avea loc dacă noul lider de la Casa Albă va anunța transferarea ambasadei SUA în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, așa cum a promis în timpul campaniei electorale.

Recunoscând Ierusalimul drept capitală a Israelului, Donald Trump ar marca o schimbare majoră în politica tradițională a Statelor Unite, dar și a majorității comunității internaționale, conform căreia statutul acestui oraș trebuie să fie reglementat prin negocieri.

Israelul proclamă Ierusalim capitala sa indivizibilă, inclusiv Ierusalimul de Est, partea orașului populată majoritar de palestinieni, pe care statul evreu a ocupat-o în 1967 și ulterior a anexat-o. Palestinienii vor ca Ierusalimul de Est să fie capitala viitorului lor stat independent la care aspiră.

Mai multe articole despre:
SUA Israel Donald Trump Benjamin Netanyahu