MENIU

Avion militar sirian, DOBORÂT de SUA în provincia Raqqa! Pilotul, dat dispărut

Un avion de luptă american a doborât, duminică, un avion militar sirian în provincia Raqqa, din nordul Siriei, iar Washingtonul a anunţat că avionul sirian bombardase zone în care se aflau forţele coaliţiei împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Potrivit armatei siriene, avionul a fost doborât în apropierea oraşului Rasafah, în timp ce efectua o misiune împotriva militanţilor Stat Islamic. Pilotul a fost dat dispărut, scrie Mediafax.

"Acest atac flagrant este o încercare de subminare a eforturilor armatei ca singura forţă eficientă capabilă, alături de aliaţii săi, să combată terorismul pe teritoriul său. Acest incident vine într-un moment în care armata siriană şi aliaţii săi au făcut progrese evidente în lupta împotriva grupării teroriste Stat Islamic", se arată într-un comunicat al autorităţilor de la Damasc. 

De cealaltă parte, Comandamentul Central al SUA a precizat că avionul sirian a fost doborât "ca măsura de apărare colectivă a forţelor partenere ale Coaliţiei", identificate drept Forţele Democratice Siriene (SDF) din apropierea oraşului Tabqah, aflat în provincia Raqqa.

"Un avion sirian de tip SU-22 a aruncat bombe în apropierea combatanţilor susţinuţi de coaliţie, la sud de Raqqa, iar aparatul a fost imediat doborât de un avion american F/A-18E Super Hornet. Înainte de a doborî aeronava, coaliţia a contactat telefonic omologii ruşi şi pentru a-i informa şi pentru a opri schimbul de focuri. Coaliţia nu urmăreşte să lupte împotriva regimului sirian sau împotriva forţelor Rusiei, dar nu va ezita să se apere în faţa oricărei ameninţări", este comunicatul SUA. 

Mai multe articole despre:
SUA Siria militar avion